Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Στο 15,4% εκτινάχθηκε το έλλειμμα και στο 126,8% το χρέος- Οι επιπτώσεις για την τσέπη μας

Χρειάστηκε να περάσουν οι εκλογές για να ανακοινωθεί από την EUROSTAT ότι το έλλειμμα του 2009 είναι στο 15,4% του ΑΕΠ,σχεδόν 2 μονάδες πάνω δηλαδή από το 13,6% που το εκτιμούσαν.

Σχεδόν ως αυτόματη συνέπεια ήταν η αναθεώρηση,προς τα πάνω φυσικά,του δημοσίου χρέους στα 298 δις ευρώ,δηλαδή στο 126,8% του ΑΕΠ,σχεδόν 12 ποσοστιαίες μονάδες από το 115% που το εκτιμούσαν.

Τα αναθεωρημένα νούμερα σημαίνουν καταρχήν ότι αποτελεί άπιαστο όνειρο ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% για το 2010 το οποίο η κυβέρνηση το ”βλέπει” στο 9,4%,κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν χρήματα για να καλυφθεί η ”τρύπα”.

Στην Αθήνα, κυριαρχεί το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόικας και ενώ η Κυβέρνηση μιλάει για σκληρή διαπραγμάτευση φαίνεται ότι ταυτόχρονα ετοιμάζεται για μέτρα εξπρές με ένα νόμο-πλαίσιο με την υπογραφή του ίδιου του Πρωθυπουργού,σύμφωνα με την Ημερησία.

Απελευθέρωση επαγγελμάτων, αλλαγές στις ΔΕΚΟ και άμεση αύξηση του Φ.Π.Α. από το 11 στο 13% φαίνεται πως θα είναι το πρώτο ”πιάτο” και ακολουθεί αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα σημάνει σημαντική επιβάρυνση στη φορολογία των ακινήτων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε