Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ 10 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Στο 70ό έτος υποχρεωτικά θα αποχωρούν οι φαρμακοποιοί

Στο 70ό έτος υποχρεωτικά θα αποχωρούν οι φαρμακοποιοί
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 28.06.2010 | 20:06
Πρώτη δημοσίευση: 28.06.2010 | 20:06

Η υποχρεωτική έξοδος από το επάγγελμα αποτελεί αναγκαίο μέτρο για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο επάγγελμα νέων φαρμακοποιών.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (2204/2010 κ.λπ.) έκρινε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος πρέπει να ανακαλούνται οι άδειες ιδρύσεως των φαρμακείων με τη συμπλήρωση του 70ού έτους της ηλικίας του φαρμακοποιού. 

Από την Ολομέλεια του ΣτΕ κρίθηκε ότι το όριο εξόδου των φαρμακοποιών από το επάγγελμα δεν είναι αντίθετο στο άρθρο 5 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την οικονομική ελευθερία του ατόμου. 

Ο περιορισμός αυτός, αναφέρει το ΣτΕ, είναι αναγκαίος για λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην προάσπιση της δημόσιας υγείας γιατί «συνάπτεται αμέσως με τις προσωπικές βιολογικές και πνευματικές ικανότητες» των φαρμακοποιών, αρκεί το όριο αυτό της ηλικίας «να παρίσταται εύλογο, κατά την κοινή πείρα, ως προς τη βιολογική κάμψη του ανθρώπου, την οποία προκαλεί ο χρόνος, λαμβανομένων υπόψη και των εν γένει συνθηκών, υπό τις οποίες ασκείται το επίμαχο επάγγελμα».

Ακόμη, αναφέρει η Ολομέλεια ότι ο περιορισμός της επαγγελματικής ελευθερίας των φαρμακοποιών με τη θέσπιση ορίου ηλικίας αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Τέλος, η υποχρεωτική έξοδος από το επάγγελμα αποτελεί αναγκαίο μέτρο για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο επάγγελμα νέων φαρμακοποιών, την στιγμή μάλιστα που «η ανεργία των νεώτερων γενεών είναι από τα μεγαλύτερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα».


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook