Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Στο NewsIt η αντίδραση των Ελλήνων μετά την παραίτηση Μουμπάρακ

Στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού βρίσκονται οι Ελληνες που ζουν εκεί, όπως αναφέρει στο ΝewsIt ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Καϊρου, Χ.Καβαλής. 

Όπως τονίζερι ο κ. Καβαλής, “¨η χθεσινή ημέρα ήταν τεράστιας ιστορικής σημασίας για την Αίγυπτο, αλλά και για εμάς τους Έλληνες της Αιγύπτου που γεννηθήκαμε εδώ. Ηταν και για εμάς μια μέρα που θα θυμόμαστε σε όλη μας τη ζωή. Οι Ελληνες όλοι του Καϊρου και γενικά της Αιγύπτου, χαιρόμαστε για αυτή την επιτυχία του αιγυπτιακού λαού καθώς είμαστε και ήμασταν πάντα στο πλευρό τους.

Το γεγονός είναι ότι η ασφάλεια στη χώρα φαίνεται ότι  μπαίνει σε έναν καλό ρυθμό, δεν αισθανόμαστε τον κίνδυνο που είχαμε τις πρώτες μέρες των αναταραχών. Αποκλιμακώνεται το όλο συναίσθημα της ανασφάλειας και του άγχους. Από την άλλη μεριά προσβλέπουμε σε μια καλύτερη μέρα. Νομίζω πως η νεολαία της Αιγύπτου που οδήγησε σε όλη αυτήν την τρομακτική αλλαγή, έδειξε πως οι νέοι δεν είναι αβουλα πλάσματα. Είναι άνθρωποι που εχουν και όραμα και όρεξη και πιστέυω πως σε ένα περιβάλλον ισονομίας και ελευθερίας θα αποδώσουν και θα ανεβάσουν πολύ τη χώρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο και επειδή εμείς σαν Έλληνες έχουμε δώσει και εμείς το παρών μας στην Αιγυπτο, το 1956 να θυμίσω όταν όλος ο κοσμος στράφηκε εναντίον της Αιγύπτου, οι Ελληνες της Αιγύπτου τους βοήθησαν και προχώρησαν μπροστά.

Νομίζω και ο ρόλος μας τώρα σαν ελληνική παροικία στο Καϊρο, με τα ιδρύματά μας, με  τα σχολεία μας, με όλα τα κοινωφελή ιδρύματα που έχουμε και είναι και για τους Αιγύπτιους, θα ειμαστε στο πλευρό τους να τους βοηθήσουμε και να επαναλάβουμε την συμπαράστασή μας στον κόσμο εδώ”.

Για τον ρόλο κλειδί που θα παίξει ο στρατός για την ομαλή μετάβαση στην νέα εποχή,  ο κύριος Καβαλής τονισε “νομίζω ότι ο στρατός με το ειδικό βάρος που έχει, ειναι ο μόνος θεσμικός παράγοντας που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ηρεμία στη χώρα. Θα παίξει τον ρόλο του και όπως ανακοινώθηκε, δεν θα αντικαταστήσει τα θεσμικά όργανα του κράτους, απλώς θα εξασφαλίσει την εκδημοκρατικοποιηση της όλης διαδικασίας.
 
Αυτος θα είναι ο ρόλος του, νομίζω οτι ή θα αφήσει τους ίδιους υπουργούς ή θα βάλει κάποια προσωπα κοινής αποδοχής στα διάφορα υπουργεία για να τρέξει την μεταβατική περίοδο και δεν βλέπω ότι θα υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος με την παρουσία τους ή την συνέχιση της παρουσίας τους μετά την επίτευξη του τελικού στόχου.

Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Καβαλής στο newsit



Διαβάστε επίσης:

Ένα απέραντο πανηγύρι στους δρόμους της Αιγύπτου – Η πτώση του “Τείχους Μουμπάρακ”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε