Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Στο ΣτΕ οι φαρμακοποιοί της Αττικής κατά της τιμολόγησης των φαρμάκων

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αντισυνταγματική και παράνομη χαρακτηρίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής την απόφαση του υπουργείου Υγείας και ζητά την ακύρωσή της.

Οι φαρμακοποιοί προσέφυγαν στο ΣΤΕ κατά της απόφασης για την τιμολόγηση των φαρμάκων και την παροχή εκπτώσεων στα νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κ.λπ. κατά την προμήθεια των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

Ειδικότερα, με την από 16.5.2011 απόφαση του υπουργού Υγείας (αγορανομική διάταξη), καθορίζεται η τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων, όπως και το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, φαρμακεμπόρων, αλλά παράλληλα καθορίζονται και οι παρεχόμενες εκπτώσεις κατά την αγορά των φαρμάκων.

Ο Σύλλογος αναφέρει στην προσφυγή του, ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι παρασκευαστές, εισαγωγείς κ.λπ. μπορούν να παρέχουν έκπτωση κατά την αγορά φαρμάκων στα κρατικά νοσοκομεία, τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, τα φαρμακεία του ΙΚΑ και τα φαρμακεία των ιδιωτικών κλινικών άνω των 60 κλινών.

Οι φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν, κατ΄ αρχάς, ότι πριν την έκδοση της επίμαχης αγορανομικής διάταξης δεν προηγήθηκε η γνώμη της αρμόδιας ενδεκαμελούς Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, που προβλέπεται από το νόμο 3918/2011 και εκ του λόγου αυτού και μόνο είναι παράνομη.

Ακόμη, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η εξαίρεση των ιδιωτικών φαρμακείων από τις εκπτώσεις που παρέχουν οι παρασκευαστές, κ.λπ. φαρμάκων, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας, την συνταγματική κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία και την αρχή της αναλογικότητας.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν χαριστική, αυθαίρετη και αναιτιολόγητη την απόφαση του υπουργού Υγείας, καθώς λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο σε βάρος των ιδιωτικών φαρμακείων, και η οποία μάλιστα ευνοεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, καθιστώντας μη βιώσιμα τα μικρομεσαία ιδιωτικά φαρμακεία και χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος δημοσίου συμφέροντος.

Οι ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών, οι οποίες προμηθεύονται τα φάρμακα υψηλού κόστους σε πολύ χαμηλές τιμές, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων, θα μπορούν να κάνουν παράλληλα και εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εκεί τα φάρμακα αυτά είναι ακριβά, προσθέτουν οι φαρμακοποιοί. Έτσι, όμως, στην ελληνική αγορά θα υπάρξει έλλειψη ζωτικών φαρμάκων με παράλληλη βλάβη της δημόσιας υγείας.

Τέλος, οι φαρμακοποιοί της Αττικής τονίζουν ότι ούτε στο Μνημόνιο περιλαμβάνεται κάποια ρύθμιση αναφορική με τις εκπτώσεις στα φάρμακα, έτσι ώστε να δικαιολογείται η διάκριση αυτή σε βάρος των ιδιωτικών φαρμακείων, ενώ αντίθετα η διάκριση αυτή δημιουργεί επαχθείς συνέπειες για τους φαρμακοποιούς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε