Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Στο κόκκινο ο συναγερμός για τον εντοπισμό των εκκρηκτικών στην Κύπρο

ΦΩΤΟ SIGMALIVE
Συναγερμός έχει σημάνει στην Κύπρο μετά την ανακάλυψη ότι κλάπηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς.
Η Κυπριακή Αστυνομία και η Εθνική Φρουρά διεξάγουν εντατικές έρευνες σε σχέση με την κλοπή 335 κιλών πλαστικής εκρηκτικής ύλης από αποθήκη της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Παλώδια της Λεμεσού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα, που έχει κλαπεί ποτέ, από την Εθνική Φρουρά.
 
Για διευκόλυνση των ερευνών, σε πρώτο στάδιο και μετά από εισήγηση του Αρχηγού της Ε.Φ.,Πέτρου Τσαλικίδη, ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, αποφάσισε τη μετάθεση του Διοικητή Αποθηκών.
 
Το καθαρό βάρος της εκρηκτικής ύλης είναι 172 κιλά, είναι τύπου Τg 2 , ισπανικής κατασκευής και προέλευσης.
 
Καθ’ οδόν προς την Παλώδια, ο Κώστας Παπακώστας δήλωσε ότι πρόκειται για εγκληματική πράξη, τα κίνητρα της οποίας διερευνούν ανακριτές της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, με στόχο την εξυχνίαση το συντομότερο της υπόθεσης. Οι έρευνες, εκτός από τον εντοπισμό των δραστών, αποσκοπούν και στον εντοπισμό των διαδρόμων διαφυγής τους.
Ήδη οι ανακριτές λαμβάνουν καταθέσεις από όλο το προσωπικό του στρατοπέδου και όπως είπε ο Κύπριος υπουργός ”ανάλογα με την πορεία των ανακρίσεων θα φθάσουν μέχρι το κόκαλο”.

Με αφορμή το περιστατικό, είπε, διέταξε τη διεξαγωγή ελέγχου και καταγραφής των εκρηκτικών υλών σε όλες τι μονάδες της ΕΦ, ενώ, όπως είπε, θα εξετασθεί και το θέμα της ασφάλειας των στρατοπέδων. Διαβεβαίωσε ότι οι ανακρίσεις βρίσκονται στο σωστό δρόμο, αλλά διαπίστωσε ελλείψεις σε θέματα ασφάλειας.

 
Για εξαιρετικά ανησυχητικό συμβάν, και μάλιστα σε μία μονάδα υψηλού κινδύνου, που θα έπρεπε να ήταν πρότυπο ασφαλείας, έκανε λόγο στο Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

Πιθανολογείται ότι τα πυρομαχικά κατέληξαν σε άτομα του υποκόσμου και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται οι έρευνες. Ο κ. Παπακώστας τόνισε πως η υπόθεση πρέπει να εξιχνιασθεί πλήρως, αλλά απηύθυνε έκκληση να μην επικρατήσει πανικός, σημειώνοντας ότι ”εάν γίνουν λάθη και δεν οδηγηθούμε στο σωστό δρόμο και πάρουμε άλλες κατευθύνσεις, αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα”.

”Δικαιολογημένη η ανησυχία του κοινού, δικαιολογημένη η ανησυχία όλων μας, όμως αυτήν την ώρα, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ νωρίς να βγάλει κανείς συμπεράσματα και επαναλαμβάνω, οι ανακρίσεις βρίσκονται στο σωστό δρόμο”, συμπλήρωσε.
 

Οι ενέργειες των δραστών έλαβαν χώρα από το περασμένο Σάββατο, 17 Ιουλίου, που έγινε ο τελευταίος έλεγχος στην αποθήκη, όπου φυλάγονται τα εκρηκτικά υλικά, μέχρι χθες, οπότε και έγινε αντιληπτή η απώλειά τους. Εικάζεται ότι, κατά το διάστημα αυτό, η είσοδος των δραστών στο στρατόπεδο έγινε, αφού προηγουμένως παραβίασαν μέρος της περίφραξης του σημείου δίπλα από το χώρο αποθήκευσης και αφαίρεσαν τις κλειδαριές, αντικαθιστώντας τες με άλλες.
 
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στην Κύπρο συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Το 2002 τρεις κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς και έκλεψαν τον οπλισμό των στρατιωτών και πυρομαχικά. Όμως είναι η πρώτη φορά που βάζουν στο μάτι τόσο βαρύ οπλισμό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε