Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Στο… παρά πέντε η εγκύκλιος για τις ασφαλιστικές εισφορές! Τι ισχύει

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Ακόμη δεν υπάρχουν οι εγκύκλιοι για το τι θα ισχύσει με τα “μπλοκάκια”
– Βάση υπολογισμού των εισφορών ορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος
– Κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζονται τα 586 ευρώ
– ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
 

Την πολυαναμενόμενη εγκύκλιο για τις ασφαλιστικές εισφορές έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχουν οι εγκύκλιοι για το τι θα ισχύσει με τα “μπλοκάκια”.

Σχεδόν όλοι οι μισθωτοί, και οι αμειβόμενοι με πάγια αντιμισθία που έχουν μπλοκάκι καλούνται να πληρώσουν εισφορές που φτάνουν ακόμα και στο 26,95% των μηνιαίων εσόδων για σύνταξη και υγεία.

Ειδικότερα τους πρώτους μήνες του 2017 οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2015. Όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016 θα γίνει ο απαραίτητος συμψηφισμός. Σύμφωνα με τον νόμο, οι εισφορές για όλο το 2017 θα πρέπει να υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2016, το οποίο όμως ακόμη δεν έχει εκκαθαριστεί. Αν από τον συμψηφισμό προκύψει πως ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει τους πρώτους μήνες (π.χ. το πρώτο 6μηνο) μεγαλύτερες εισφορές από αυτές που του αναλογούν, θα μειωθούν αναλογικά οι εισφορές των τελευταίων μηνών του 2017. Στην περίπτωση που έχει πληρώσει περισσότερες εισφορές από αυτές που του αναλογούν για ολόκληρο το έτος, τότε θα του επιστρέφεται η διαφορά.

Σε περίπτωση πολλαπλής απασχόλησης η μισθωτή εργασία προηγείται της αυτοαπασχόλησης για τη συμπλήρωση του ανώτατου πλαφόν εισοδήματος (μηνιαία 5.860 ευρώ). Σε περίπτωση δύο ελεύθερων επαγγελμάτων (για παράδειγμα ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) προηγείται αυτό που αποφέρει το μεγαλύτερο εισόδημα.

Μισθωτός που δραστηριοποιείται και ως ελεύθερος επαγγελματίας θα απαλλάσσεται από το κατώτατο πλαφόν για το ελεύθερο επάγγελμα, αρκεί να καλύπτονται τα 586 ευρώ τον μήνα από τη μισθωτή εργασία.

Για παράδειγμα, αν εισπράττει μισθό 1.000 ευρώ και από ελεύθερο επάγγελμα 200 ευρώ, θα πληρώσει εισφορές ως μισθωτός και 26,95% επί των 200 ευρώ και όχι επί του κατώτατου πλαφόν των 586 ευρώ.

Πάντως, με το νέο σύστημα υπάρχουν και ωφελημένοι. Αυτοί είναι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες ή έμποροι με εισόδημα ως 12.000 ευρώ.

Για παράδειγμα έμπορος που δηλώνει 12.000 , σήμερα πληρώνει στην 4η κλάση 4024 ευρώ ετησίως. Η εισφορά του από το 2017 θα μειωθεί στα 3234 ευρώ.

Επίσης όσοι ασφαλίζονται σήμερα στον ΟΑΕΕ σε υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες και έχουν δραστηριότητα πάνω από 15 χρόνια. Αυτοί οι ασφαλισμένοι ωφελούνται αν δηλώνουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες εμπόρων ασφαλίζονται σήμερα στις κατηγορίες από Π09 και πάνω και πληρώνουν περί τα 7.000 ευρώ το έτος.

Με το νέο καθεστώς και εισόδημα 25.000 πέφτουν στα 6.700 ευρώ.

Οι έμποροι με δραστηριότητα κάτω από 15 χρόνια για να έχουν ωφέλεια θα πρέπει δηλώνουν μέχρι 15.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά πληρώνουν περισσότερα.

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με 10ετή δραστηριότητα πληρώνει σήμερα 4.650 ευρώ, ενώ θα πληρώνει 4.000 με εισόδημα 15.000 ευρώ το χρόνο.

Δείτε την εγκύκλιο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε