Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

“Στο σφυρί” όλα τα “χρυσαφικά” του κράτους

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Στο σφυρί με την μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and lease back) βγαίνουν τα κρατικά ακίνητα: Ουσιαστικά η Κυβέρνηση για να μαζέψει άμεσα χρήματα και να μπαλώσει τις τρύπες των δημόσιων ταμείων

θα πουλήσει τα ακίνητα στις όποιες τιμές καταφέρει να «πιάσει» αυτή την περίοδο και κατόπιν θα τα νοικιάζει, θα τα νοικιάζει πληρώντας τους αναδόχους που επέλεξε!!!

Tο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να «πουλήσει» με αυτή την μέθοδο τα κτήρια των υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών συστημάτων το νέο τμήμα αλλοδαπών Αττικής, 13 Δ.Ο.Υ. και πέντε αστυνομικά τμήματα.

Τα κτίρια αυτά περιλαμβάνονται στο κατάλογο των 49 ακινήτων που ελέγχει η ΚΕΔ και περιλαμβάνεται στο πρώτο μεγάλο πακέτο 99 ακινήτων που θα διατεθούν άμεσα σε ιδιώτες.

Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνονται και άλλα 31 αναξιοποίητα ακίνητα με συνολική επιφάνεια 98 εκ. τ.μ. περίπου, και πάλι κυριότητας της ΚΕΔ τα οποία εντάχθηκαν με προοπτική αξιοποίησης σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η αναψυχή, η οικιστική ανάπτυξη, καθώς και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Τα ακίνητα είναι διάσπαρτα σε ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές της χώρας όπως η Ρόδος η Σάμος η Κέρκυρα η Καβάλα αλλά και η Ροδόπη η Ξάνθη και η Κομοτηνή

Μαζί με τα ακίνητα της ΕΤΑ ετοιμάζονται να πωληθούν και πολλά επιλεγμένα ακίνητα της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ στα Καμένα Βουρλα την Κρήτη το Νότιο Αιγαίο την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.
Με την εκποίηση των ακινήτων δημοσίου υπολογίζεται ότι θα εισπραχτούν έσοδα συνολικού ύψους 35 δις ευρώ από ακίνητη περιουσία και συνολικά 50 δισ αν στο ποσό συμπεριληφθούν και οι πωλήσεις εισηγμένων και μη δημοσίων επιχειρήσεων

Επίσης το δημόσιο διαθέτει προς πώληση και όλες τους τις τραπεζικές συμμετοχές . Μέχρι και το τέλος του χρόνου πουλά το 34% που διαθέτει στο ΤΤ μαζί με ποσοστό 1,2 % που διαθέτει στην Εθνική, 1,3% στην Πειραιώς και 0,6% στην Alpha Bank).

Παράλληλα θα προχωρήσει και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ δηλαδή της θυγατρικής εταιρίας που διαχειρίζεται το δίκτυο και έχει δικαίωμα και σε μεγάλα έργα φυσικού αερίου. Επίσης προβλέπεται φέτος η επέκταση της σύμβασης διαχείρισης του Αερολιμένα Αθηνών Ελ Βενιζέλος και η μετοχοποίηση του το 2011.

Προχωρούν δύο αποκρατικοποιήσεις για την ΕΥΑΘ ( μια φέτος και μια το 2012 ) η πώληση του Καζίνου της Πάρνηθας, της εταιρίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα η ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε