Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Στον Αρειο Πάγο ο υπολογισμός δώρων και επιδομάτων για ΟΤΕ και ΟΛΠ

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου θα καθορίσει τον υπολογισμό των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και τον ΟΛΠ.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται να αποφανθεί εάν στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας των εργαζομένων στον ΟΤΕ και στον ΟΛΠ, θα συνυπολογίζονται ή όχι και οι αμοιβές από μόνιμη και τακτική νυκτερινή εργασία, εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες, καθώς και από υπερωριακή απασχόληση.

Το όλο θέμα παραπέμφθηκε ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου από το Εργατικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 40/2011 απόφαση που αφορούσε εργαζομένους στον Ο.Τ.Ε., ενώ για τους εργαζόμενους στον Ο.Λ.Π. θα εισηγηθεί ο αρεοπαγίτης, Ν. Πάσσος, ενώπιον της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011.

Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία ως τακτικές αποδοχές βάσει των οποίων υπολογίζονται οι αποδοχές, τα επιδόματα αδείας, καθώς και τα δώρα εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων νοούνται όχι μόνο ο βασικός μισθός, αλλά και κάθε άλλη κατά τη διάρκεια της συμβάσεως εργασίας καταβαλλόμενη πρόσθετη παροχή σε χρήμα ή σε είδος υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται σταθερά και μόνιμα, ως συμβατικό αντάλλαγμα της παρεχομένης εργασίας. Πρόσθετη παροχή είναι η εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες, η νυκτερινή εργασία και η νόμιμη υπερωριακή εργασία.

Σύμφωνα με τον κ. Πάσσο πρέπει να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου Πειραιά που επιδίκασε σε εργαζομένους στον ΟΛΠ διαφορές αποδοχών και επιδόματος αδείας για την τετραετία 2001 -2005.

Στον ΟΤΕ και τον ΟΛΠ υπάρχουν κανονισμοί εργασίας οι οποίοι έχουν κυρωθεί με ειδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε