Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 23 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Στον Πειραιά το πανευρωπαϊκό παράρτημα της Frontex

Στον Πειραιά το πανευρωπαϊκό παράρτημα της Frontex
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 04.02.2010 | 18:18
Πρώτη δημοσίευση: 04.02.2010 | 18:18

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν το πρώτο πανευρωπαϊκό παράρτημα της Frontex να έχει έδρα τον Πειραιά.

Εδρα τον Πειραιά θα έχει πλέον το πρώτο πανευρωπαϊκό παράρτημα του Frontex, όπως αποφασίστηκε μετά από ψηφοφορία των εκπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της ισπανικής προεδρίας.

Με τη θέσπιση του πρώτου επιχειρησιακού παραρτήματος του διεθνούς οργανισμού Frontex στον Πειραιά, η χώρα μας θωρακίζει ακόμα περισσότερο τα εξωτερικά σύνορά της, αποκτά άλλο ένα «ισχυρό όπλο» στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης, ενώ πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι θα έχουν ιδία εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπισή του.

Αυτό αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι επιχειρησιακές ικανότητες του Frontex αναβαθμίζονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο πλαίσιο φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η έδρα του επιχειρησιακού βραχίονα του Frontex θα εγκατασταθεί σε χώρο δίπλα στο κτίριο του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, στο οποίο λειτουργεί από το 2004 το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων, που είναι το σημείο επαφής της χώρας με τον Frontex για τα θαλάσσια σύνορα.

Το Λιμενικό Σώμα διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο περιφερειακών Αρχών και κεντρικών Υπηρεσιών, όπως το Κέντρο Επιχειρήσεων και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, που επιτηρούν τα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντονίζοντας σε 24ωρη βάση επιχειρήσεις ελέγχου θαλάσσιων συνόρων και μεριμνώντας για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. 

Με τη θέσπιση του πρώτου Επιχειρησιακού Παραρτήματος του Οργανισμού στην Ελλάδα εμπεδώνεται ακόμη περισσότερο η επιχειρησιακή συνεργασία των κρατών-μελών της ΕΕ, αξιοποιούνται τα επιχειρησιακά μέσα των κρατών-μελών της Ένωσης, και θα υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Τέλος, θα αξιοποιηθούν οι πρακτικές προς όφελος τόσο του συμβουλευτικού όσο και του ερευνητικού και εκπαιδευτικού-επιμορφωτικού έργου του Οργανισμού στο στερέωμα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. 
   Διαδώστε αυτό το άρθρο