Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Στον αέρα η συμφωνία για τους πρόσφυγες – Κίνδυνος εγκλωβισμού τους στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μπορεί να υπήρξε… παράταση στη λύση ως τις 18 Μαρτίου, η λύση όμως δεν είναι βέβαιη. Την ίδια ώρα και με τις ροές να μην μειώνονται, αλλά αντίθετα να αυξάνονται προς τα ελληνικά νησιά, ο κίνδυνος εγκλωβισμού στην Ελλάδα δεκάδων χιλιάδων προσφύγων είναι ορατός…

Παρά τα … παζάρια Τουρκίας – Ε.Ε. υπάρχουν χώρες που συνεχίζουν τον “μοναχικό” δρόμο χαράσσοντας την πολιτική τους αυτόνομα και κατά το δοκούν. Κάπως έτσι από τα μεσάνυχτα η Σλοβενία άρχισε να ζητά βίζα εισόδου στην Ε.Ε. κλείνοντας έτσι επί της ουσίας τα σύνορά της στους πρόσφυγες. Κάτι ανάλογο έχει κάνει και η Σερβία, όπου το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο έχει πια αδειάσει και το τελευταίο 48ωρο δεν πέρασε στη χώρα ούτε ένας άνθρωπος!

«Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την πΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν.

Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την πΓΔΜ, είναι άδειες και όπως ανακοινώθηκε επίσημα το τελευταίο 48ωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κανένας πρόσφυγας. Στους καταυλισμούς φιλοξενίας, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Τους 600 απ’ αυτούς επέστρεψε η Κροατία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι 50 πέρασαν παράνομα στη χώρα από αφύλαχτα σημεία στα σύνορα με την πΓΔΜ.

Το κλείσιμο του “Βαλκανικού Διαδρόμου” όμως στα σύνορα της Σλοβενίας είναι θέμα χρόνου να οδηγήσει σε οριστικό σφράγισμα της Ειδομένης από τους Σκοπιανούς. Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι μέχρι την οριστική απόφαση της Συνόδου στις 18 Μαρτίου στην χώρα μας δεν θα υπάρχει έξοδος αλλά μόνο είσοδος προσφύγων με κίνδυνο οι εγκλωβισμένοι να ξεπεράσουν τους 50.000.

Θα υπάρξει όμως απόφαση στη Σύνοδο; Αν δει κανείς τα δεδομένα που τέθηκαν στο παζάρι της διαπραγμάτευσης τότε μόνο αγκάθια μπορεί να δει στο δρόμο για τη συμφωνία.

Η απελευθέρωση της βίζας για 75 εκατομμύρια Τούρκους θα γίνει δεκτή από χώρες όπως η Γαλλία, με τη Μ. Λεπέν να ενισχύεται συνεχώς ή από τη Γερμανία όπου η Α. Μέρκελ μόνο να χάσει έχει από το προσφυγικό τους τελευταίους μήνες;
Θα δεχθεί η Κύπρος άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το κυπριακό άλυτο;

Ποιος θα πληρώσει τα επιπλέον 3 δισ. που ζητά η Άγκυρα; Η Τουρκία έριξε πολλά στο τραπέζι για να πάρει κατά το δυνατό περισσότερα, ενώ δίνει εκτός από την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών (την οποία εύκολα μπορεί να ελέγξει στο έδαφός της) μια ιδιότυπη και πολύ δύσκολη στην εφαρμογή της διαδικασία επανεισδοχής προσφύγων, που ουσιαστικά οδηγεί σε απευθείας μεταφορά προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες…

Και την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι ως τώρα έχουν δεχθεί όλους κι όλους μόλις 450 πρόσφυγες με τη συμφωνία μετεγκατάστασης…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε