Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΡΑΜΠ· ΙΤΑΛΙΑ Λίγα Σύννεφα 7 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Στον αέρα η συνένωση Οlympic Αir και Aegean

Στον αέρα η συνένωση Οlympic Αir και Aegean
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 28.07.2010 | 08:31
Πρώτη δημοσίευση: 28.07.2010 | 08:31

Στην κοινοτική νομοθεσία για τον ελεύθερο ανταγωνισμό σκοντάφτει το εγχείρημα της συνένωσης της Αegean με την Οlympic Αirlines.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα “Το Βήμα”, να ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών ότι «σε πρώτη ανάγνωση», λόγω της συνένωσης, παρατηρούνται προβλήματα υγιούς ανταγωνισμού αφού σε πολλές εσωτερικές συνδέσεις στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις. Κατόπιν τούτου η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε δεύτερη, πιο εξαντλητική, ανάγνωση των δεδομένων της επικείμενης προς το παρόν συγχώνευσης.
 
Για τη «δεύτερη ανάγνωση» θα απαιτηθούν τέσσερις ακόμη μήνες και στη συνέχεια η Επιτροπή θα πρέπει να αποφανθεί αν τελικώς με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο περί ανταγωνισμού εγκρίνεται η συγχώνευση των δύο εταιρειών, ή όχι. Από πλευράς Αegean και Οlympic Αirlines το επιχείρημα που προβάλλεται έναντι των αιτιάσεων της Επιτροπής είναι ότι η εσωτερική αγορά των αερομεταφορών στην Ελλάδα είναι ιδιόμορφη και ότι υπό τις υπάρχουσες σήμερα συνθήκες οικονομικής κρίσης αποκλείεται να «επιζήσουν» δύο εταιρείες. Με άλλα λόγια, κατά την Αegean και την Οlympic Αirlines, οι μονοπωλιακές καταστάσεις θα δημιουργηθούν εκ των πραγμάτων.
 
Εναντι αυτής της επιχειρηματολογίας η Επιτροπή αντιτάσσει ότι οι δύο αεροπορικές εταιρείες ανήκουν σε ισχυρούς οικονομικώς ομίλους (και συνεπώς μπορούν να αντέξουν στην κρίση), αλλά και ότι εν πάση περιπτώσει η αποχώρηση της μιας εκ των δύο εταιρειών από εσωτερικές συνδέσεις δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.
 
Με βάση τα ανωτέρω είναι σαφές ότι το εγχείρημα της συγχώνευσης της Αegean με την Οlympic Αirlines σε πρώτη τουλάχιστον φάση σκοντάφτει στις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει ότι, σε δεύτερη φάση, θα αναζητηθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις, ούτως ώστε ακόμη και αν μετά τη συγχώνευση δημιουργηθούν σε κάποιες συνδέσεις μονοπωλιακές καταστάσεις, αυτές να έχουν προσωρινό χαρακτήρα.
    Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βρυξέλλες: Έφοδοι σε σπίτια και προσαγωγές για την τρομοκρατία [pics] Βρυξέλλες: Έφοδοι σε σπίτια και προσαγωγές για την τρομοκρατία [pics]
  2. Δύο νέες συλλήψεις υπόπτων για τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες Δύο νέες συλλήψεις υπόπτων για τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες
  3. Δήλωσαν όλοι μαζί άρρωστοι, διαμαρτυρόμενοι για τις εξουθενωτικές βάρδιες! Δήλωσαν όλοι μαζί άρρωστοι, διαμαρτυρόμενοι για τις εξουθενωτικές βάρδιες!
  4. Έβαλαν την Αθήνα στη λίστα με τις μη ασφαλείς πρωτεύουσες! Έβαλαν την Αθήνα στη λίστα με τις μη ασφαλείς πρωτεύουσες!
  5. Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για Κυπριακό Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για Κυπριακό
  6. Σύνοδος Κορυφής - Τσίπρας: Τέρμα στις απειλές - Σεβασμός στην εθνική κυριαρχία! Σύνοδος Κορυφής - Τσίπρας: Τέρμα στις απειλές - Σεβασμός στην εθνική κυριαρχία!
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook