Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σχέδιο Δένδια κατά της ρατσιστικής βίας

Σχέδιο Δένδια κατά της ρατσιστικής βίας

Τι προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας που παρούσιασε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη σύσταση εξειδικευμένης υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Αρχικά θα δημιουργηθούν τμήματα αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια τα τμήματα αυτά θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

Επίσης θα λειτουργήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή όπου οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλουν ακόμη και ανώνυμα  κρούσματα ρατσιστικής βίας με σκοπό να εξαλειφθει το φαινόμενο των αλλοδαπών (λαθρομεταναστών) που δεν καταγγέλουν τα περιστατικά γιατί κινδυνεύουν με απέλαση.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κύριος Δένδιας “η χώρα δεν στερείται νομικού οπλοστασίου όσον αφορά τη ρατσιστική βία”.

Σε ερώτηση σχετικά με αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες πολλοί αστυνομικοί ψηφίζουν Χρυσή Αυγή ο Ν. Δένδιας δήλωσε ότι “ο πολιτικός προϊστάμενος δεν υποχρεούται να γνωρίζει τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Σε περίπτωση όμως παρέκκλισης δεν θα δείξουμε καμία επιείκεια”.

Αναφορικά με την πρόθεσή του να υποβάλει μήνυση στη βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία δημοσίευσε άρθρο για βασανιστήρια σε κρατούμενους στη ΓΑΔΑ, ο υπουργός τόνισε ότι η υπόθεση εξετάζεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Επίσης, με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, ανατίθεται στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων η επεξεργασία των καταγγελιών που αφορούν σε αστυνομική βία κατά αλλοδαπών.

Η νέα υπηρεσία της ΕΛΑΣ αναμένεται να λειτουργήσει πριν τα Χριστούγεννα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στον εισαγγελέα με εντολή Δένδια βιντεο με καταγγελία για ρατσιστική αντιμετώπιση αλλοδαπών από αστυνομικούς 

Δένδιας: Θα κάνω μήνυση στον Guardian

Έβγαλαν “μαχαίρια” ΣΥΡΙΖΑ και Δένδιας για την καταγγελία κακοποίησης διαδηλωτών στη ΓΑΔΑ


Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε