Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ασφάλεια δεδομένω στο Δημόσιο

Σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ασφάλεια δεδομένω στο Δημόσιο

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την πολιτική δεδομένων στο Δημόσιο, έχει προετοιμάσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και σύντομα το θέτει σε δημόσια διαβούλευση.

Τις λεπτομέρειες του σχεδίου αποκαλύπτει έγγραφο του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσου Βολουδάκη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη.

Την ερώτηση είχε καταθέσει ο κ. Ανδρουλάκης, μετά τις πρόσφατες διαδοχικές συλλήψεις ατόμων για παράνομη κατοχή και διάθεση απόρρητων φορολογικών δεδομένων πολιτών.

Όπως κάνει γνωστό ο κ. Βολουδάκης, τα οργανωτικά μέτρα ασφάλειας, που προβλέπονται στο συγκεκριμένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και προτίθεται να δρομολογήσει το υπουργείο είναι τα εξής:

• Τα ηλεκτρονικά έγγραφα – αρχεία θα ταξινομούνται, οργανώνονται, κατηγοριοποιούνται και κατατάσσονται σε ηλεκτρονικούς φακέλους στους οποίους οι χρήστες έχουν πρόσβαση ανάλογα με τα δικαιώματα που διαθέτουν,

• Τα δικαιώματα πρόσβασης και ενεργειών των χρηστών θα καθορίζονται με βάση τον υπηρεσιακό τους ρόλο, την ιεραρχία και το επίπεδο ασφάλειας που αντιστοιχεί σε κάθε ηλεκτρονικό φάκελο,

• Οι διαχειριστές δεδομένων δεν θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των ηλεκτρονικών αρχείων,

• Θα υπάρχει συστηματική παρακολούθηση και εποπτεία των ενεργειών που γίνονται στο ηλεκτρονικό αρχείο αλλά και στη διαχείριση χρηστών.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών ενημερώνει επίσης ότι τα τεχνικά μέτρα ασφάλειας που θα δρομολογηθούν με το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι:

• Μηχανισμός αυθεντικοποίησης των χρηστών, βάσει του οποίου ελέγχεται η πρόσβαση στο σύστημα,

• Καταγραφή σε αρχείο συμβάντων κάθε ενέργειας που εκτελείται από τους χρήστες,

• Κρυπτογράφηση των ηλεκτρονικών εγγράφων και αρχείων που αποθηκεύονται,

• Μηχανισμός δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για ανάκτηση των δεδομένων από καταστροφή ή βλάβη του συστήματος ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης.

Στο έγγραφό του ο υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι έως τον Ιούνιο του 2013 θα εφαρμοστεί στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων η ψηφιακή υπογραφή και η διακίνηση εγγράφων αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα τέσσερα αγκάθια με την τρόικα

Επιφανή στελέχη του Δημοσίου με αδικαιολόγητες καταθέσεις και περιουσίες

12.500 δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα ως τον Ιούνιο – Οι αορίστου χρόνου θα φύγουν πρώτοι

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε