Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τέχνη και… διπλωματία στο Εθνικό Θέατρο: Έγινε η παράσταση στο πλαίσιο της… συζήτησης! – Μοίρασαν δωρεάν κάρτες εισόδου – Βίντεο

Τέχνη και… διπλωματία στο Εθνικό Θέατρο: Έγινε η παράσταση στο πλαίσιο της… συζήτησης! – Μοίρασαν δωρεάν κάρτες εισόδου – Βίντεο

– Δεν έπεφτε καρφίτσα στο θέατρο όπου πραγματοποιήθηκε η παράσταση μετά από… θύελλα αντιδράσεων, λόγω… Σάββα Ξηρού
– 120 άτομα παρέλαβαν από το ταμείο δωρεάν κάρτες εισόδου για να παρακολουθήσουν τη μία και μοναδική παράσταση, στο πλαίσιο μιας… συζήτησης
– Άλλοι 200 έμειναν έξω από το θέατρο για… περιφρούρηση!
– Η διοίκηση του θεάτρου υποστηρίζει πως απλά παραχώρησε το χώρο στους συντελεστές

Περισσότερα από 300 άτομα βρέθηκαν από νωρίς έξω από το θέατρο REX, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα καλλιτεχνών και οργανώσεων μετά το “κατέβασμα” της παράστασης “Ισορροπία του Nash”, από το Εθνικό Θέατρο. Πριν από λίγη ώρα αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μίας και μοναδικής παράστασης και οι υπεύθυνοι του θεάτρου μοίρασαν στον κόσμο δωρεάν κάρτες εισόδου!

Πριν από την έναρξη της παράστασης προηγήθηκε συζήτηση- τοποθέτηση των διευθυντών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη καθώς της σκηνοθέτριας Πηγής Δημητρακοπούλου. Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει η προαναγγελθείσα δημόσια συζήτηση με το κοινό και τους καλλιτέχνες σχετικά «με την υπεράσπιση της ελευθερίας της τέχνης στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, μάλιστα, η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου υποστηρίζει πως απλά… παραχώρησε το χώρο στους συντελεστές της παράστασης για να γίνει η δημόσια συζήτηση. Όπως τονίζουν, η παράσταση πραγματοποιήθηκε με… ελλείψεις, π.χ. χωρίς κοστούμια!

Η σημερινή διαμαρτυρία ήταν η δεύτερη μετά την κινητοποίηση της Παρασκευής έξω από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, όπου εκατοντάδες άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου φώναξαν ένα ηχηρό “ΟΧΙ” στο σκοταδισμό και τη λογοκρισία.

Οι συντελεστές του έργου είχαν εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία ζητούσαν να πραγματοποιηθεί απόψε η παράσταση… Η σκηνοθέτις Πηγή Δημητρακοπούλου είχε ξεκαθαρίσει πως” η παράσταση θα πραγματοποιηθεί ΜΟΝΟ εφόσον η διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου ανακαλέσει την απόφασή της, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί”.

Πριν από λίγο, αποφασίστηκε να γίνει τελικά η παράσταση και οι υπεύθυνοι του θεάτρου μοίρασαν στον κόσμο δωρεάν κάρτες εισόδου!

 


Η απόφαση των συντελεστών της παράστασης είναι ομόφωνη και εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση: 

«Οι ηθοποιοί της παράστασης «Η ισορροπία του Nash», που παρουσιάστηκε και κανονικά θα συνέχιζε να παρουσιάζεται έως την 31η Ιανουαρίου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, θεωρούμε την απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού, την οποία πληροφορηθήκαμε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση, ως πράξη καθαρής λογοκρισίας. Η απόφαση αυτή μας προσβάλλει και ταυτόχρονα ξεπερνά σε διάσταση τη συγκεκριμένη παράσταση και τον συγκεκριμένο θίασο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας συμπαρίστανται και κυρίως όλους όσους αντιδρούν σ’ αυτήν την απόφαση και αντιλαμβάνονται πως με αφορμή την παράστασή μας έχει εγερθεί ένα μείζον πολιτικό και καλλιτεχνικό ζήτημα. Αυτονόητα στηρίζουμε κάθε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη λογοκρισία. Η απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, μια απόφαση με ιδιαίτερο ειδικό βάρος, εάν περάσει, αποτελεί σκοτεινή παρακαταθήκη λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας για όλες τις μελλοντικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός δημοσίων οργανισμών και όχι μόνον».

Η σκηνοθέτις, Πηγή Δημητρακοπούλου, διευκρινίζει σε ανάρτησή της στο facebook:

Επειδή παρουσιάζεται σε διάφορα sites με βεβαιότητα η πραγματοποίηση της παράστασης αύριο Κυριακή θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί ΜΟΝΟ εφόσον η διεύθυνση του Ε.Θ. ανακαλέσει την απόφαση της, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.
Την καλούμε να ανταποκριθεί μέχρι και την ύστατη ώρα και να δώσει στην παράσταση το δικαίωμα να κλείσει τον κύκλο της. Θα περιμένουμε.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε