Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Συγκίνηση για το θάνατο του Λυκούργου Καλλέργη

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την προσωπικότητα και το έργο του Λυκούργου Καλλέργη εξαίρουν, με συλλυπητήρια μηνύματα και δηλώσεις τους, η πολιτική ηγεσία και τα κόμματα.

“Σπουδαία προσωπικότητα του πνεύματος και της Τέχνης” που “τίμησε με την πολύχρονη παρουσία του το θέατρο και τον κινηματογράφο”, χαρακτηρίζει τον Λυκούργο Καλλέργη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στους οικείους του εκλιπόντος.

“Η προσφορά του στον πολιτισμό ήταν σημαντική. Όπως και η συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες και την πολιτική ζωή του τόπου. Η ζωή του, η πορεία του στο θέατρο, η παρουσία του στη Βουλή, μετά την Μεταπολίτευση, χαρακτηρίστηκαν από την συνέπειά του στις ιδέες του, το ήθος και την σεμνότητά του”, τονίζει σε δήλωση του.

“Ο Λυκούργος Καλλέργης υπήρξε μια πνευματική προσωπικότητα που υπηρέτησε με αφοσίωση τη δραματική τέχνη ως ερμηνευτής, σκηνοθέτης, δάσκαλος και θεατρικός συγγραφέας. Ταυτόχρονα όμως ήταν ένας πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης με ενεργό συμμετοχή στα κοινά, αγωνιζόμενος πάντα για τις αξίες του πολιτισμού και υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των αδυνάτων”, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και προσθέτει: “Η θητεία του στα κοινοβουλευτικά έδρανα κατά την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο, αλλά και η μακρόχρονη συνδικαλιστική δράση του χαρακτηρίσθηκαν από την αξιοπρέπεια, τη σεμνότητα και την ιδεολογική συνέπεια που τον διέκριναν ως άνθρωπο σε όλη του τη ζωή”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετά τον Λυκούργο Καλλέργη χαρακτηρίζοντάς τον “άνθρωπο που συμβάδισε με τα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα, συνδυάζοντας μοναδικά συναίσθημα, θεωρία και πράξη” και επισημαίνοντας ότι “υπήρξε πρωτοπόρος και πρωταγωνιστής όχι μόνο στο θέατρο, αλλά και στην ίδια τη ζωή, αφού την τίμησε με πολλούς και άξιους κοινωνικούς αγώνες”.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ότι “έφυγε από κοντά μας ο τελευταίος των μεγάλων του ελληνικού θεάτρου, ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων της πατρίδας μας, μια ξεχωριστή προσωπικότητα της αριστεράς, ένας ακριβός μας σύντροφος”.

Η πρόεδρος Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνει ότι “με τη συνεπή του πορεία στην τέχνη και την πολιτική δίδαξε ήθος”, ενώ χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα “ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα” που υπηρέτησε το λειτούργημα του ηθοποιού, προσθέτοντας ότι “και στην πολιτική υπερασπίστηκε τις ιδέες του με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και τη γόνιμη ιδεολογική αντιπαράθεση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Λυκούργος Καλλέργης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε