Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Σύλησαν και τον τάφο του Σ.Κυπριανού

Ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Σπύρος Κυπριανού. Πέθανε τον Μάρτιου του 2002. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Σπύρος Κυπριανού. Πέθανε τον Μάρτιου του 2002. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την ώρα που αρχίζουν εντατικές συνομιλίες για το κυπριακό, άγνωστοι σύλησαν και το τάφο του Σπύρου Κυπριανου…

 

Προβοκάτσια ή εθνικισμός; Μετά τον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου τώρα οι ιερόσυλοι χτύπησαν και τον τάφο του Σπύρου Κυπριανού.
 
Άγνωστοι αφαίρεσαν χθες την Ελληνική και την Κυπριακή σημαία από τον τάφο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, αλλά και από άλλους τάφους στο κοιμητήριο Λεμεσού.
Οι δράστες, αφού αφαίρεσαν τις σημαίες, τις μετέφεραν στο παλιό σιντριβάνι του κοιμητηρίου και τις έκαψαν. Επίσης έσπασαν καντήλια και άλλα αντικείμενα, που βρίσκονταν στους τάφους.
Η Αστυνομία τέθηκε σε κινητοποίηση για εντοπισμό και σύλληψη των δραστών.
 
Το κυπριακό μπαίνει σε μια κρίσιμη φάση με τον Δ.Χριστόφια και των Μ.Ταλάτ να αρχίζουν σήμερα εντατικές συνομιλίες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν στις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι και όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές τα κρούσματα εθνικισμού αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.
 
Η σύληση του τάφου του τέως πρόεδρου της Κύπρου τον Δεκέμβριο με την κλοπή της σορού. Την Πέμπτη άγνωστοι κατέβασαν και πέταξαν την ελληνική σημαία από το τάφο του Τ.Παπαδόπουλου ενώ χθες βράδυ “χτύπησαν” στον τάφο του Σπύρου Κυπριανού.
 
Ποίοι κρύβονται από πίσω. Άλλοι λένε ότι πρόκειται για τούρκους που προσπαθούν να ανάψουν τα αίματα. Άλλοι ότι είναι εθνικιστές που θέλουν επίσης να δώσουν το δικό τους μήνυμα. Και άλλοι ότι είναι κομμουνιστές που ποτέ δεν ήθελαν συνεργασία με τους δύο πρώην προέδρους.
 
ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
Στη “σκιά” των προτάσεων Ταλάτ για το κεφάλαιο “διακυβέρνηση- κατανομή εξουσιών”, οι οποίες κρίνονται από τη Λευκωσία ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για συζήτηση, αρχίζει σήμερα στις 10 το πρωί και ολοκληρώνεται μεθαύριο, Τετάρτη, η πρώτη φάση των εντατικών συνομιλιών Χριστόφια – Ταλάτ.
 
Οι συνομιλίες θα διεξάγονται στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο κλειστό αεροδρόμιο Λευκωσίας επί της “νεκρής ζώνης”.
 
Στην ημερήσια διάταξη, εκτός από το θέμα της διακυβέρνησης, περιλαμβάνονται επίσης θέματα οικονομίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και το περιουσιακό.
 
Η δεύτερη φάση των εντατικών συνομιλιών είναι προγραμματισμένη για το τριήμερο 25, 26 και 27 Ιανουαρίου.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι οι εντατικές διαπραγματεύσεις “δεν αρχίζουν και με τους καλύτερους οιωνούς, λόγω του παράλογου και αρνητικού περιεχομένου των προτάσεων Ταλάτ” που συντάχθηκαν, όπως είπε, στην Άγκυρα. Κάλεσε μάλιστα, τον διεθνή παράγοντα να πείσει την Άγκυρα να αναλάβει τις ευθύνες της στο Κυπριακό. Ο κ.Κυπριανού θα έχει συνάντηση το πρωί της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Παρόλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απέρριψε τη θέση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων για απόσυρση των προτάσεων Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή 50.000 εποίκων. Ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι ”δεν μπορεί κάποιος να αποσύρει θέσεις, ενόσω βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης”.
 
Ο κ. Στεφάνου δεν αποκάλυψε ποια θα είναι η στάση του Προέδρου Χριστόφια, αν σήμερα ο κ. Ταλάτ επιμείνει να αποτελέσουν οι προτάσεις του βάση διαπραγμάτευσης.
 
Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα κινηθεί παρασκηνιακά προς τα Ηνωμένα Έθνη, υποδεικνύοντας ότι οι δέκα ενότητες που περιλαμβάνονται στο επτασέλιδο έγγραφο Ταλάτ απέχουν κατά πολύ τόσο από τη συμφωνηθείσα βάση διαπραγμάτευσης όσο και από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα ζητήσει επίσης από τα Ηνωμένα Έθνη να μην επιτρέπουν να κατατίθενται τέτοιου είδους θέσεις.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν θα στείλει την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου την αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ως προπομπό της δικής του έλευσης στην Κύπρο. Μια καταρχήν απόφαση για την πραγματοποίηση επίσκεψης του κ. Μπαν Κι-μουν στην Κύπρο έχει ληφθεί κι αυτή τοποθετείται για τις 2 Φεβρουαρίου, δεν είναι ωστόσο οριστικό, προστίθεται στο δημοσίευμα.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Πολίτης”, η κατάθεση σκληρών θέσεων εκ μέρους του κ. Ταλάτ θα αναγκάσει τον κ. Χριστόφια “να διαπραγματευθεί καταθέτοντας τις δικές του, επίσης, σκληρές θέσεις, με αποτέλεσμα, ή να ξεκινήσει διάλογος με την τουρκική πλευρά να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ή έστω να υπάρξει αδιέξοδο με συνυπευθυνότητα”.Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ταλάτ “είναι λογικό να εμφανίζεται σκληρός”, για να μπορέσει να αντιπαρατεθεί στον πολύ πιο σκληρό στο Κυπριακό, «πρωθυπουργό» των κατεχομένων Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος ήδη έχει απορρίψει τις προτάσεις ως απαράδεκτες.
 
Τέλος, σημειώνεται ότι η Τουρκία δείχνει έντονα ενοχλημένη από το επιπρόσθετο «πάγωμα» κεφαλαίων στην ενταξιακή της διαδικασία κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με αποτέλεσμα να μην είναι διατεθειμένη να κάνει κινήσεις, που θα “σπάσουν” το αδιέξοδο πριν ξεκαθαρίσει το δικό της ευρωπαϊκό μέλλον.
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε