Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

«Συναγερμός» για μισθούς και συντάξεις

EUROKINISSI
Οι ηγέτες των κρατών- μελών αποφασίζουν για την 5η δόση; Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες για να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους.
Το πολιτικό σκληρό «παζάρι» για το ελληνικό χρέος ξεκινά, με μια ηχηρή απουσία, αυτή του Ντομινίκ Στρος Καν… Η Ελλάδα βρίσκεται στριμωγμένη στα σχοινιά για δύο λόγους: Πρώτον, είναι πρακτικά αδύνατο να βγει του χρόνου στις αγορές για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες και δεύτερον, δεν της βγαίνει ο ..λογαριασμός. Η βαθύτερη ύφεση, έφερε υστέρηση εσόδων και αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
 
Η τρόϊκα πιέζει αφόρητα την Κυβέρνηση για σκληρά μέτρα εδώ και τώρα που φτάνουν μέχρι και την «εκχώρηση» περιουσιακών μας στοιχείων ως ..υποθήκη, απειλώντας ότι θα «παγώσουν» την 5η δόση ύψους 12 δισ. €, που κανονικά θα πρέπει να εκταμιευτεί στα μέσα Ιουνίου.
 
Οι πιέσεις των ελεγκτών έχουν φτάσει στο απροχώρητο και οι ίδιοι φαίνεται να αναγνωρίζουν πως το πρόβλημα ξεφεύγει πλέον των αρμοδιοτήτων τους, μεταθέτοντας το στις πολιτικές ηγεσίες.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η δόση των 12 δισ. € να κριθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις αρχές Ιουλίου, για αυτό και ίσως εκταμιευτεί με μία ή δύο εβδομάδες καθυστέρηση, προκειμένου να δώσουν οι ίδιοι οι αρχηγοί των Κρατών Μελών το «πράσινο φως».
 
Σήμερα και αύριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρευρεθεί στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης Eurogroup και Ecofin στις Βρυξέλλες, με στόχο να «διαλύσει» τις ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων και να τους πείσει ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί, προετοιμάζοντας το έδαφος για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24-25 Ιουνίου.
Το «παζάρι» που διεξαγόταν όλο το σαββατοκύριακο με τους επικεφαλής της Τρόικα, θα διακοπεί για αυτό τον λόγο μέχρι την επιστροφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο γραφείο του στη Αθήνα την Τετάρτη.
 
Η άσχημη τροπή όμως που λαμβάνει η αξιολόγηση προόδου του οικονομικού προγράμματος, η «κόκκινη κάρτα» των ελεγκτών για τις αστοχίες ή τα πισωγυρίσματα στους τομείς των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και η πολιτικοοικονομική ρευστότητα που κυριαρχεί σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ (μετά την αρνητική δημοσιότητα που συσσωρεύεται γύρω από το πρόσωπο του κ. Ντομινίκ Στρος Καν) έχουν «δέσει» τα χέρια των απεσταλμένων των δανειστών, οι οποίοι φαίνεται πως εναποθέτουν πλέον τις αποφάσεις στα χέρια των πολιτικών προϊσταμένων τους.
 
Ουσιαστικά, θα πρόκειται για μια νέα διαπραγμάτευση όλου του Μνημονίου από μηδενικής βάσης και θα συνδεθεί με ένα νέο ελληνικό αίτημα για χορήγηση συμπληρωματικού δανείου για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιόδου 2012-2013, τις οποίες δεν θα μπορέσει να καλύψει η χώρα με απευθείας δανεισμό από τις αγορές που θα παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα –όπως προεξόφλησαν ήδη τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν.
 
Η προοπτική αυτή έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στην κυβέρνηση που την υποχρεώνει να διαχειριστεί με ιδιαίτερη φειδώ τα λιγοστά ταμειακά αποθέματα του κράτους (εκτιμάται πως ανέρχονται σε περίπου 8- 10 δισ. ευρώ) ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα για μισθούς και συντάξεις.

Κλειδώνει τη Δευτέρα στο Εurogroup το νέο μνημόνιο

Τι αλλάζει για την Ελλάδα μετά το ”βιασμό” της καμαριέρας

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε