Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ 9 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Συναγερμός στις φυλακές - Φοβούνται εξεγέρσεις από τους έγκλειστους

Συναγερμός στις φυλακές - Φοβούνται εξεγέρσεις από τους έγκλειστους
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 29.11.2010 | 07:14
Πρώτη δημοσίευση: 28.11.2010 | 14:01

Εισαγγελική ετοιμότητα ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνη από τους εισαγγελείς καθώς υπάρχουν πληροφορίες για κινητοποιήσεις σε όλες τις φυλακές της χώρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης κατά τη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ζήτησε από τις επόμενες ώρες να υπάρχει αυξημένη πανελλαδική ετοιμότητα των εισαγγελέων υπευθύνων για τις φυλακές, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τους λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από σήμερα αναμένεται να αρχίσουν σε όλες τις φυλακές της χώρας κινητοποιήσεις των κρατουμένων, δηλαδή να ξεκινήσει αποχή από το συσσίτιο η οποία εν συνεχεία θα μετατραπεί σε απεργία πείνας. Αυτές οι δημοσιογραφικές πληροφορίες επιβεβαιώνονται από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει δημιουργηθεί οργανωμένο τηλεφωνικό δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργηθεί ομάδες που συντονίζουν τις κινητοποιήσεις σε όλα τα καταστήματα κράτησης.

Στα αιτήματα των κρατουμένων περιλαμβάνεται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, οι συνθήκες κράτησης, η περίθαλψη, το καθεστώς χορήγησης των πενθήμερων αδειών, η μείωση των ποινών και η εφαρμογή του εναλλακτικού θεσμού έκτισης των ποινών.

Οι κρατούμενοι αναφέρουν ότι οι φυλακές έχουν δυναμικότητα 9.700 θέσεις ενώ ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων είναι 12.600 (7.300 αλλοδαποί, 5.100 έλληνες και 180 αλλοδαποί κρατούμενοι προς απέλαση).

Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τις παραπάνω πληροφορίες, οι κρατούμενοι χαρακτηρίζουν ημίμετρα τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου 3811/2009, καθώς από το νομοθέτημα αυτό θετική θεωρούν μόνο τη ρύθμιση για την κατάργηση της έκτισης των 4/5 της ποινής έτσι ώστε καταδικασμένος για αδικήματα του νόμου περί ναρκωτικών, να μπορεί να τύχει των ευεργετικών μέτρων.

Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι γνώστης αυτών των προθέσεων των κρατουμένων και είναι σε επιφυλακή, αναμένοντας τις εξελίξεις, ενώ για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί και η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook