Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Συνέντευξη ντοκουμέντο στο Newsit: “Γιατί δεν πετάω πια στο Αιγαίο”

Συνέντευξη ντοκουμέντο στο Newsit: “Γιατί δεν πετάω πια στο Αιγαίο”

Ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας μιλά για:
– “Τι μας οδήγησε στην λευκή απεργία”
– “Μας υποχρεώνουν να μην πετάμε στο Αιγαίο όταν οι Τούρκοι έχουν κάποια Εθνική γιορτή”

Ένα 24ωρο μετά από τη πρωτοφανή απόφαση των μάχιμων χειριστών της ΠΑ να προχωρήσουν σε λευκή απεργία,ένας από τους μπαρουτοκαπνισμένους μαχητές του Αιγαίου.μιλάει στο NewsιT και αποκαλύπτει ποιο ήταν το γεγονός που αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των πιλότων της ΠΑ.
 
“Τίποτα δεν οργανώθηκε σε συνδικαλιστική βάση,όπως πιστεύει η πολιτική ηγεσία. Το κλίμα ήταν φορτισμένο εδώ και μέρες λόγω των οικονομικών περικοπών που φυσικά όλοι συζητούσαμε”,λέει. “Όμως το καθοριστικό γεγονός ήταν άλλο.Την Παρασκευή σ΄ όλους τους σχηματισμούς “ρέντινες” (σ.σ ετοιμότητα αναχαίτισης) μας ήρθε προφορικά η εντολή να μην πετάξουμε στο ανατολικό Αιγαίο,γιατί οι γείτονες είχαν κάποια εθνική εορτή! Θέλετε να το πιστέψετε ή όχι αυτό ήταν το καθοριστικό γεγονός που ενεργοποίησε όλους τους αεροπόρους και προχώρησαν στη κίνηση της Δευτέρας”!

Η αποκάλυψη είναι συγκλονιστική αν και δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που οι χειριστές της ΠΑ λαμβάνουν -πάντα προφορικά- τέτοιου είδους εντολές. “Δεν ασκούμε εμείς πολιτική. Είμαστε στρατιώτες εκτελούμε πιστά εντολές της όποιας πολιτικής ηγεσίας. Αλλά να μας εξηγήσουν και μας ποια επιτέλους είναι η πολιτική για να καταλάβουμε. Αυτό ζητάμε. Δεν μπορεί Χριστούγεννα και Πάσχα να είμαστε εμείς σε επιχειρήσεις αναχαίτισης και κάθε φορά που οι γείτονες μας έχουν οποιαδήποτε ανάλογη ή πολύ πιο ασήμαντη εορτή να μας κρατάνε υποχρεωτικά στο έδαφος. Αν αυτό πρέπει να γίνει γιατί εξυπηρετεί κάποιο εθνικό συμφέρον ,να μας το πουν,αυτό ζητάμε μόνο”,λέει ο έμπειρος χειριστής. 

Τα λεγόμενα του πιλότου δεν χρειάζονται επιβεβαίωση. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ,από την αρχή του χρόνου. Στις καθημερινές ανακοινώσεις για τις τουρκικές παραβιάσεις δεν υπάρχουν πλέον στοιχεία για εμπλοκές,δηλαδή για αερομαχίες. Όχι επειδή το ΓΕΕΘΑ τις κρύβει,αλλά επειδή δεν γίνονται πλέον εμπλοκές.

Και τα οικονομικά δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη χθεσινή “λευκή απεργία”; “Ασφαλώς και μας έχουν επηρεάσει”,λέει ο πιλότος της ΠΑ. “Κανένας μάχιμος πιλότος της ΠΑ δεν θεωρεί σωστό να μιλάει για τα οικονομικά του. Το θεωρούμε λαϊκισμό. Κάνουμε αυτή τη δουλειά επειδή τη γουστάρουμε. Θέλουμε να πετάμε για να γινόμαστε καλύτεροι αεροπόροι

Είμαστε άνθρωποι,βέβαια. Απλοί άνθρωποι με οικογένειες και παιδιά. Και τις έχουμε αφήσει πίσω. Μπορεί να σας φανεί εξωπραγματικό αλλά το παιδί μου στην ηλικία από 2 έως 4 ετών δεν το θυμάμαι. Εκείνη την εποχή έκανα ακόμη και 80 διανυκτερεύσεις “ρέντινες” στη μονάδα που ήμουν. Ναι δεν πληρωνόμαστε όπως πρέπει,ναι θα “ματώσουμε” από τις περικοπές.Ναι αισθανόμαστε εξαπατημένοι από τις δημόσιες δηλώσεις των υπουργών ότι θα μας προστάτευαν. Κανείς όμως δεν πρόκειται να σταματήσει να πετάει όποτε κι αν διαταχθεί. Η χθεσινή συμβολική κίνηση ήταν μόνο μια φωνή:Δεν είμαι δεδομένος,υπάρχω”.

Η σκληρή απάντηση που έδωσε ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος,εξόργισε πολλούς αεροπόρους. “Οι πιο παλιοί εξήγησαν στους νεότερους”,λέει ο χειριστής, “ότι ο υπουργός Άμυνας,όπως και κάθε υπουργός είναι πολιτικός και αυτή είναι η δουλειά του. Τους εξήγησαν ότι δεν πρέπει να τους απασχολεί τι λέει ο καθένας,αρκεί αυτοί να πιστεύουν αυτό που κάνουν. Συνεπώς ο εκνευρισμός ήταν στιγμιαίος και η δήλωση του υπουργού σκληρή μεν, αλλά αναμενόμενη και κατανοητή”. Και τώρα; “Τώρα πίσω στις πτήσεις, εκεί που έτσι κι αλλιώς ανήκουμε”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε