Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Συνεχίζεται για 2η μέρα η δίκη για τη δολοφονία του ‘Α.Χατζηκωστή

Η Ε. Σκορδέλη μπαίνει στην αίθουσα του δικαστηρίου
Η Ε. Σκορδέλη μπαίνει στην αίθουσα του δικαστηρίου

Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται σήμερα η δίκη για την δολοφονία του κύπριου εκδότη και επιχειρηματία Άντη Χατζηκωστή. Με μικροεντάσεις και διακοπές σημαδεύτηκε η χθεσινή πρώτη μέρα.

Η πρώτη μέρα, είχε  διαδικαστικό χαρακτήρα και επικεντρώθηκε στην παράθεση παραδεκτών τεκμηρίων. Η χθεσινή όμως πρώτη μέρα σημαδεύτηκε και από τις πολλές διακοπές από την υπεράσπιση, η οποία ήθελε να εξετάσει και πάλι τα τεκμήρια. 

Οι συχνές διακοπές ανάγκασαν δύο από τους δικαστές να απευθυνθούν προς την υπεράσπιση αν θέτει θέμα αμφισβήτησης τεκμηρίων. Αν όχι, ανέφεραν οι δυο δικαστές, τότε δεν υπάρχει λόγος  για περαιτέρω χρονοτριβής. Έτσι η  διαδικασία συνεχίστηκε χωρίς διακοπές.

Σήμερα η δίκη θα αρχίσει στις 08:30 το πρωί, εκτός απροόπτου.

Η πρώτη μέρα της δίκης αναλυτικά:

14:00
Ολοκληρώθηκε για  σήμερα η ακροαματική διαδικασία για τη δίκη του φόνου του Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και ΣΙΓΜΑ, Άντη Χατζηκωστή. Η διαδικασία επικεντρώθηκε σήμερα στην παράθεση των τεκμηρίων. Αύριο η διαδικασία θα συνεχιστεί από τις 08:30 το πρωί.
 

12:39:

Μετά τη διακοπή, άρχισε και πάλι η διαδικασία, με τη συνέχεια της παράθεσης των παραδεκτών γεγονότων και από τις δύο πλευρές. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η κατάθεση του επικεφαλής του Φωτογραφικού Τμήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας για τα παραδεκτά γεγονότα.  Στο δικαστήριο λέχθηκε ότι η Έλενα Σκορδέλη τις μετοχές της, τις αγόρασε απο τον Κίκη Λαζαρίδη, Γιώργο Ποταμίτη, Χριστίνα Σαρρή και Αλέξη Γαλανό.
 
 
11:58
Διακόπηκε για 10λεπτο διάλειμμα η δίκη. Στο πρώτο σκέλος έγινε η παράθεση των παραδεκτών γεγονότων και τεκμηρίων ενώ έγινε παρουσίαση έγχρωμου και ασπρόμαυρο ντοκουμέντου το οποίο έγινε δεκτό και απο τις δύο πλευρές.
Οι ενστάσεις των συνηγόρων επικεντρώνονται στα χρηματοοικονομικά θέματα και στο πακέτο μετοχών της κατηγορούμενης, με την υπεράσπιση να επικεντρώνεται στο ύψος των τόκων.
 
11:15:
Αυτή την ώρα η διαδικασία επικεντρώνεται στην εξασφάλιση του πακέτου μετοχών απο την Ελενα Σκορδέλη, και την αγορά τους απο την οικογένεια Σαρρή.
 
10:50
Με 45 λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και ΣΙΓΜΑ, Άντη Χατζηκωστή, αφού για άγνωστο λόγο οι κατηγορούμενοι βγήκαν από την αίθουσα του δικαστηρίου, και στη συνέχεια ξαναμπήκαν. Η δίκη άρχισε με την παρουσίαση των τεκμηρίων.
 

Υπήρξε και μικρή ένταση μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου.

Η Σκορδέλη συναντά τον αδερφό της

Η κατηγορούμενη βγαίνει από την κλούβα της αστυνομίας

Κατά τη διαδικασία αναμένεται οτι θα περάσουν απο το δικαστήριο περισσότεροι απο 100 μάρτυρες. 

Για την ώρα έχουν οριστεί 5 ημέρες ακροαματικής διαδικασίας, δηλαδή η δίκη θα σταματήσει την Παρασκευή και θα οριστεί νέα δικασιμος, καθώς  το δικαστήριο εκδικάζει και την υπόθεση του αεροπορικού δυστυχήματος της Helios στο Γραμματικό. Πάντως, έγκυρες πηγές δηλώνουν οτι οι δικαστές είναι διατεθειμένοι να “τρέξουν” τη διαδικασία καθώς η υπόθεση έχει μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο και εκτιμούν οτι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Σημειώνεται οτι το δίκαιο της Κύπρου είναι το αγγλοσαξωνικό που σημαίνει οτι τα μέρη στη δίκη αποτελούνται απο τους δικαστές, τους δικηγόρους υπεράσπισης και την εισαγγελία ενώ δεν υπάρχει πολιτική αγωγή. 

Επεισόδιο με την Σκορδέλλη

Τις τελευταίες ημέρες η κατηγορούμενη Ελενα Σκορδέλλη απασχολεί και πάλι την επικαιρότητα με την καταγγελία του δικηγόρου της για εισβολή δημοσιογράφων στο κελί της. Η υπόθεση αφορά την παρουσία της Στεφανίας Σάββα και της Γαλλίδας δημοσιογράφου Lise Martin στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών την περασμένη Τετάρτη. 

Η Ε. Σκορδέλλη, μέσω του δικηγόρου της Μιχαλάκη Κυπριανού, υποστηρίζει ότι οι δύο δημοσιογράφοι έλαβαν αντικανονική άδεια απο τον αναπληρωτή διευθυντή Γ. Τρυφωνίδη με στόχο να της πάρουν συνέντευξη. Κατά τον κ.Κυπριανού, οι δύο δημοσιογράφοι εισήλθαν στο κελί της Ε. Σκορδέλλη και την πίεζαν να τους μιλήσει, παρά το ότι ο ίδιος και η Ε. Σκορδέλλη είχαν διαμηνύσει ότι δεν ήθελαν κάτι τέτοιο ενόψει της δίκης.

Απο της πλευρά της όμως η δημοσιογράφος του ΡΙΚ Στεφανία Σάββα, υποστηρίζει πως τα γεγονότα δεν εκτυλίχθηκαν όπως τα καταγγέλει ο δικηγόρος της Ε. Σκορδέλλη. Αναφέρει πως τη συγκεκριμένη ημέρα και μετά απο άδεια βρέθηκε στις φυλακές συνοδεύοντας τη Γαλλίδα δημοσιογράφο, η οποία εργάζεται σε γαλλικό περιοδικό και βρίσκεται στην Κύπρο για να καλύψει την υπόθεση της δίκης.
 
Ύστερα από συνεννόηση με τον αν. διευθυντή των Φυλακών, η κ. Martin πήρε συνέντευξη από τον κ. Τρυφωνίδη  στο χώρο των καφενείων και στη συνέχεια του  ζήτησε την άδεια να δει το χώρο της γυναικείας πτέρυγας και συγκεκριμένα τα εργαστήρια όπου απασχολούνται οι κρατούμενες. Ο κ. Τρυφωνίδης κατέστησε σαφές στις δύο δημοσιογράφους ότι απαγορεύεται να συνομιλήσει με τις κρατούμενες – κατάδικες και ότι δεν θα της επιτραπεί η είσοδος στα κελιά. Με τη συνοδεία αξιωματικών των φυλακών, οι δύο δημοσιογράφοι μπήκαν στην πτέρυγα και πολλές κρατούμενες βρίσκονταν έξω, αλλά όχι η Έλενα Σκορδέλλη.  Οπως ισχυρίζεται η κα Σάββα, δύο απο τις κρατούμενες ζήτησαν απο τις δημοσιογράφους να καθίσουν για λίγο μαζί τους αλλα εκείνη τους εξήγησε οτι οι κανονισμοί το απαγορεύουν. 

Στη συνέχεια οι δύο δημοσιογράφοι χωρίστηκαν: η κα Σάββα πήγε στα γραφεία και η κα Martin  στα εργαστήρια συνοδεία αξιωματικού. Η κα Σάββα μετά απο λίγα λεπτά βγήκε έξω από τα γραφεία, για να συναντήσει τη Γαλλίδα δημοσιογράφο και να φύγουν απο τις φυλακές. Εκείνη την ώρα κι ενώ η κα Σάββα βρισκόταν στο προαύλιο της φυλακής περιμένοντας τη Γαλλίδα συνάδελφό της, είδε απο μακρυά την Ε. Σκορδέλλη και τη χαιρέτησε, παρουσία σωφρονιστικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με την κα Σάββα, η Ε. Σκορδέλλη άρχισε να φωνάζει, ρωτώντας την γιατί να επισκευτεί τις φυλακές πέντε ημέρες πρίν απο την έναρξη της δίκης. Η κα Σάββα της απάντησε οτι δεν ήταν στο χώρο για ρεπορτάζ και της είπε να ηρεμήσει. Τότε η Ε. Σκορδέλλη άρχισε να φωνάζει “Σας μισώ όλους τους δημοσιογράφους και θα δείτε τι θα σας κάμω όλους όταν θα βγω, γιατί εγώ θα βγω από μέσα. Εσύ είσαι η χειρότερη απ’ όλους. Σας μισώ όλους και θα δείτε τι θα σας κάμω όταν βγω”. 

Σε επιστολή που έστειλε στην κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης” περιγράφοντας όλα τα γεγονότα, η κα Σάββα τονίζει οτι απλώς συνόδευε τη συνάδελφό της και πως δεν είχε ούτε το δικαίωμα ούτε την πρόθεση να πάρει συνέντευξη.

Εκτιμάται οτι αυτό το περιστατικό, με την καταγγελία του δικηγόρου της Ε. Σκορδέλλη, αποτελεί συνειδητή ενέργεια των δικηγόρων υπεράσπισης προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα εντός του δικαστηρίου, κατηγορόντας τα μέσα ενημέρωσης για δυσμενή μεταχείρηση των κατηγορουμένων.

Το κλίμα μέσα στην αίθουσα δικαστηρίου

Στην κατάμεστη αίθουσα παρούσα ήταν και η μάνα του αδικοχαμένου Χαζτηκωστή η οποία στο άκουσμα του κατηγορητηρίου αλλά και στην δραματική περιγραφή του μάρτυρα -και αστυνομικού φωτογράφου που βρέθηκε στην δίκη ξέσπασε σε λυγμούς.

Η κα Σκορδέλη είχε ένα παγερό βλέμμα το οποίο φρόντιζε να μην διασταυρώνεται ποτέ με της μάνας και των συγγενών ενώ συνομιλούσε έντονα στους δικηγόρους της.  Κατά τα διαλείμματα αν και ο νόμος το απαγορεύει οι δεσμοφύλακες υπήρξαν χαλαροί μαζί της αφήνοντας χρόνο να δει την οικογένειά της και τους φίλους της στην διπλανή αίθουσα του δικαστηρίου. 

Ο τρόπος που ενήργησαν την πρώτη ήμερα οι δικηγόροι της υπεράσπισης, δείχνει μια προσπάθεια κωλυσιεργίας της δίκης και ενός πολέμου νεύρων και εντυπώσεων. Γενικά επικρατούσε εκνευρισμός και ένταση από τους δικαστές προς τους δικηγόρους υπεράσπισης της Σκορδέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Νέα στοιχεία για τη δολοφονία Χατζηκωστή
Το χώμα της Κύπρου σκέπασε τον Αντη
Το προφίλ της παρουσιάστριας που κατηγορείται για τη δολοφονία Χατζηκωστή!
Σοκαριστική ομολογία για το καρτέρι θανάτου στον Άντη
Στις φυλακές Λευκωσίας για τη δολοφονία του Α. Χατζηκωστή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε