Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 18 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Συνταγματική η ειδική αποζημίωση διατήρησης αυθαιρέτων σύμφωνα με το ΣτΕ

Συνταγματική η ειδική αποζημίωση διατήρησης αυθαιρέτων σύμφωνα με το ΣτΕ
Γκρεμίζουν αυθαίρετο κτίσμα ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 13.01.2010 | 20:48
Πρώτη δημοσίευση: 13.01.2010 | 20:48

Η αποζημίωση για τη διατήρηση αυθαιρέτων αποσκοπεί στην αποτροπή ανέγερσης αυθαιρέτων εντός δασών.

Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε σύμφωνη με το άρθρο 24 του Συντάγματος τη διάταξη που προβλέπει την επιβολή ειδικής αποζημίωσης για τη διατήρηση αυθαιρέτων κτισμάτων εντός δάσους, δασικής ή αναδασωτέας έκτασης.

Με τη δικαστική απόφαση αναιρέθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία είχε ακυρωθεί πρωτόκολλο επιβολής ειδικής αποζημίωσης του δασάρχη Πεντέλης ύψους 32.071 ευρώ για διατήρηση αυθαίρετου κτίσματος εμβαδόν 46,4 τετραγωνικών μέτρων σε αναδασωτέα έκταση στη θέση Ζαβερδέλλα του Δήμου Φυλής Αττικής.

Ειδικότερα, η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι η ειδική αυτή αποζημίωση για τη διατήρηση αυθαιρέτων αποσκοπεί στην αποτροπή ανέγερσης αυθαιρέτων εντός δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων, καθιστώντας έτσι ασύμφορη οικονομικά τη διατήρησή τους.

Όπως, διευκρινίζεται στην δικαστική απόφαση, η ειδική αποζημίωση μπορεί να επιβληθεί στα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί είτε πριν είτε μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 2145/1993, ενώ μπορεί να επιβάλλονται για αυθαίρετα που είχαν κατασκευαστεί πριν από το 1993, αλλά αφορούν χρονικά διαστήματα διατήρησής τους μεταγενέστερα της έναρξης ισχύος του νόμου αυτού (1993).

   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook