Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Συντάξεις: Ποιές θα “κουρευτούν” και ποιές όχι στο νέο Ασφαλιστικό

Συντάξεις: Ποιές θα “κουρευτούν” και ποιές όχι στο νέο Ασφαλιστικό

Προστασία στους χαμηλοσυνταξιούχους και μικρές μειώσεις στις υψηλές συντάξεις αναμένεται να φέρει το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρη πηγή, η πλήρης προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων με κατεύθυνση αυτή να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα ανάλογα με τις αντοχές του συστήματος, που σημαίνει ότι είναι πιθανό οι συνταξιούχοι που παίρνουν τις πιο υψηλές συντάξεις ή διπλές και τριπλές ή να τις δούν να “κουρεύονται”.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σενάριο που να έχει επιλεγεί, ούτε θεωρείται κάποιο επικρατέστερο. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρόκειται για μικτό σύστημα, δηλαδή αναδιανεμητικό και κεφαλαιοποιητικό. Το ακριβές μείγμα, τα ακριβή χαρακτηριστικά θα καθοριστούν σε πρώτη φάση από την επιτροπή των σοφών η οποία θα συνεδριάσει άλλες δύο φορές την επόμενη εβδομάδα για να καταλήξει στο τελικό πόρισμα το οποίο θα δοθεί στη συνέχεια για διαβούλευση ώστε να προκύψει η τελική πρόταση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με την οποία θα προσέλθει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο.

Η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τι εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, θα είναι πολύ δύσκολη. Όμως, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα καταφέρει να πείσει το κουαρτέτο ότι τα έσοδα θα κινηθούν καλύτερα στο άμεσο και το απώτερο μέλλον παρουσιάζοντας και προτάσεις για την πάταξη της ¨μαύρης εργασίας¨ που αφορά σε 800.000 περίπου εργαζόμενους.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε