Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Συντάξεις: Ποιοι σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ειδικά Ταμεία γλιτώνουν την αύξηση ορίων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Υπάρχουν παράθυρα στο νόμο που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση πριν τα 62 ή τα 67
– Ακόμη και στα 55 μπορούν να πάρουν σύνταξη χιλιάδες εργαζόμενοι
– Πλασματικά χρόνια και 35ετια τα κλειδιά για να γλιτώσουν οι εργαζόμενοι τα νέα όρια ηλικίας
– Στο Δημόσιο η άμεση θεμελίωση δικαιώματος το κλειδί για σύνταξη πριν τα 67

Μπορεί το νέο ασφαλιστικό να σήμανε δυσβάσταχτες αυξήσεις στα όρια ηλικίας για χιλιάδες ασφαλισμένους, ωστόσο δεν έχουν γίνει οι τελικές ρυθμίσεις, ούτε και έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του. Έτσι υπάρχει ένα χρονικό κενό το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν περίπου 150.000 ασφαλισμένοι έτσι ώστε να αποφύγουν τη σύνταξη στα 62 ή στα 67 και φυσικά την αύξηση του χρόνου για τη συνταξιοδότηση ακόμη και κατά 17 έτη.

Τα βασικό κλειδί, για όσους έχουν ασφαλιστεί πριν το 1992, για τους λεγόμενους παλιούς ασφαλισμένους δηλαδή, είναι να συμπληρώνουν ακόμη και σήμερα και ακόμη και με πλασματικά έτη το όριο που έπρεπε να “πιάσουν” το 2012.

Κερδισμένοι είναι όσοι συμπληρώσουν την ηλικία που θα έβγαιναν σε σύνταξη στο διάστημα 14 με 19 Αυγούστου, αρκεί να έχουν και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης έτσι ώστε να αποχωρήσουν με βάση τις παλιές διατάξεις.

Στους κερδισμένους σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και όσοι συμπληρώνουν την 35ετια για έξοδο χωρίς όριο ως τις 19 Αυγούστου.

Υπάρχει η σκέψη να δοθεί η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών σε όσους είναι είτε 62 είτε 67 ετών αλλά δεν έχουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, έτσι ώστε να πάρουν τώρα σύνταξη χωρίς να τους πιάσουν τα νέα όρια ηλικίας.

Μικρότερη είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους έχουν ήδη συμπληρώσει 35ετία σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και Τράπεζες ή έχουν 10.000 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ.

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου όμως έχουν μια επιπλέον ευκαιρία. Μπορούν να θεμελιώσουν πιο γρήγορα δικαίωμα εξόδου με αναγνώριση ως και πέντε πλασματικών ετών και συνολικά ως και 10 ετών προκειμένου να πιάσουν τα όρια ασφάλισης και να τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων για 35ετία. Αρκεί να έχουν πιάσει την 25ετία το 2011 ή το 2012.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε