Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Συντάξεις – μαϊμού – Όλα τα στοιχεία στην Βουλή

Συντάξεις – μαϊμού – Όλα τα στοιχεία στην Βουλή

– Εκατοντάδες στον εισαγγελέα – Χιλιάδες κόπηκαν αφού κανείς δεν παρουσιάστηκε να απογραφεί
– Πανηγύρι σε όλα τα ταμεία – Οι περισσότερες μαϊμούδες σε ΙΚΑ και ΟΓΑ
– ΟΓΑ: 3.140 δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και ο Οργανισμός διέκοψε οριστικά τη σύνταξή τους
– Ξεσκονίζονται περιπτώσεις υπέργηρων ομογενών από την Αλβανία, τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, την Τουρκία και την Αίγυπτο
– Οι έλεγχοι δεν έχουν τελειώσει ακόμα

Όλοι όσοι πιάστηκαν να παρανομούν κλέβοντας στην ουσία από το κράτος χρήματα που δεν δικαιούνταν έχουν βάλει το λιθαράκι τους για να περιμένει ένας ολόκληρος λαός με αγωνία τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν εως την Κυριακή και θα βυθίσουν κι άλλο στην ανέχεια τους πολίτες.

Σήμερα, ο υπουργός Εργασίας, έστειλε στην Βουλή αναλυτικά στοιχεία για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις, για κάθε ταμείο ξεχωριστά.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: ΙΚΑ και ΟΓΑ είναι από τους πρωταθλητές στην παρανομία με χιλιάδες μαϊμού δικαιούχους. Πολλά ερωτήματα προκύπτουν ειδικά για τον ΟΓΑ όπου υπάρχουν ενδείξεις για μέγα σκάνδαλο με
υπερήλικες ομογενείς, που έχουν γεννηθεί ή κατάγονται από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ καθώς και την Τουρκία και την Αίγυπτο.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

– στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, οι αναπόγραφες συντάξεις είναι 6.600. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προέβη σε διασταύρωση στοιχείων, από την οποία προέκυψε ότι από το σύνολο των περιπτώσεων, περίπου 2.500 αφορούσαν σε συνταξιούχους που είχαν αποβιώσει και από αυτές έχουν διακοπεί προς το παρόν 2.250 συντάξεις, λόγω θανάτου των δικαιούχων.
Για όσες περιπτώσεις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων, κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές.

Από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα, έχουν κατατεθεί 148 μηνυτήριες αναφορές για παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις από διάφορες αιτίες (αναπόγραφοι, διπλοσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας κ.α.).

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι δεν συντρέχουν απαραιτήτως προϋποθέσεις υποβολής μηνυτήριας αναφοράς σε όλες τις περιπτώσεις αναπόγραφων συνταξιούχων λόγω θανάτου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που τα ποσά συντάξεων πιστώθηκαν αχρεωστήτως μετά το θάνατο του δικαιούχου και παρέμειναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ διεξάγεται έρευνα και για τη διαπίστωση χορήγησης αχρεωστήτων συντάξεων λόγω εικονικής ασφάλισης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο νομό Ξάνθης διακόπηκαν συντάξεις και υποβλήθηκαν 54 μηνυτήριες αναφορές διότι προέκυψε σε έλεγχο ότι υπήρχαν εργαζόμενοι σε γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίοι είχαν προβεί σε εικονική ασφάλιση.

– στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), οι αναπόγραφοι συνταξιούχοι, στους οποίους δεν καταβάλλεται πλέον σύνταξη, είναι 137. Έχουν ασκηθεί 20 αγωγές και μία μήνυση, το 2011 και 42 αγωγές και τρεις μηνύσεις, το 2012.

– στο ΕΤΑΑ (Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτικών Δημοσίων Έργων- ΤΣΜΕΔΕ), δεν καταβάλλεται σύνταξη σε 99 μη απογραφέντες και έχουν ήδη ζητηθεί στοιχεία για τον έλεγχο, προκειμένου στη συνέχεια όσες περιπτώσεις πρέπει, να διαβιβαστούν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

– στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ), από τον έλεγχο προέκυψε η καταβολή 2 παράνομα εισπραχθεισών συντάξεων, μετά τον θάνατο των συνταξιούχων. Επίσης, εντοπίστηκαν 11 αναπόγραφοι οι οποίοι έχουν διαγραφεί και η Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

– στον Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), ασφαλής έλεγχος θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των συνταξιούχων με φυσική παρουσία, που έχει ορισθεί από 1ης Οκτωβρίου του 2012 έως 15 Νοεμβρίου του 2012.

– στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης), έχει εντοπιστεί και έχει σταλεί στη Δικαιοσύνη μία περίπτωση αχρεωστήτως καταβληθείσας σύνταξης λόγω θανάτου του δικαιούχου.

– στον ΟΓΑ, στο πλαίσιο ελέγχου καταβολής συνταξιοδοτικών παροχών, διενεργήθηκε απογραφή- έλεγχος των συνταξιούχων ανασφάλιστων ομογενών από την Αλβανία και τους ζητήθηκε να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά.

Διαπιστώθηκε ότι 3.140 άτομα δεν είχαν τις προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω παροχής και ο Οργανισμός διέκοψε οριστικά τη σύνταξή τους. Ακόμη, 1.200 άτομα δεν παρουσιάστηκαν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και η σύνταξή τους έχει ανασταλεί από 1ης Σεπτεμβρίου του 2011. Το τρέχον έτος, διενεργείται παρόμοιος έλεγχος για ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς, που έχουν γεννηθεί ή κατάγονται από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ καθώς και την Τουρκία και την Αίγυπτο. Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάντως, 2.000 άτομα δεν προσκόμισαν έγκαιρα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η σύνταξή τους έχει ανασταλεί. Ο ΟΓΑ, στη συνέχεια, θα ελέγξει τα δικαιολογητικά για 17.000 ενδιαφερόμενους και, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, θα διακοπεί η σύνταξή τους. Επίσης, στο πλαίσιο του ελέγχου στον ΟΓΑ, έχει παραδοθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία 1.014 συνταξιούχων, οι οποίοι δεν έχουν απογραφεί.

– σε ότι αφορά στους φορείς επικουρικής ασφάλισης, έχουν εντοπιστεί και σταλεί στη Δικαιοσύνη πέντε περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων λόγω θανάτου δικαιούχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπ.Υγείας:Πειθαρχική δίωξη για την μη τιμωρία του γιατρού που μοίραζε…

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε