Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 33 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Συντάξεις τέλος πριν τα 63 χρόνια

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 10.02.2010 | 07:42
Πρώτη δημοσίευση: 09.02.2010 | 11:39

- Επιπλέον 2 συντάξιμα χρόνια έως το 2015
- Θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης
- Ενοποίηση ταμείων σε 3
- Τέλος οι πρόωρες και οι εθελούσιες
- Δεν αφορά στις ένοπλες δυνάμεις

«Θέτουμε στόχο να αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τουλάχιστον 2 έτη έως το 2015», στα 63 από 61 έτη, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών για το Ασφαλιστικό.

Επίσης ο κ. Λοβέρδος πρότεινε την εξάλειψη όλων των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και ενίσχυση των κινήτρων για παραμονή στην εργασία. 

Διαχωρίζονται οι προνοιακές από τις ασφαλιστικές παροχές, θεσμοθετείται η βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία για όλες τις κύριες συντάξεις.
 
Προτείνεται επίσης καθιέρωση τις ανταποδοτικής σχέσης της σύνταξης με το χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες προσφορές. 

Ο λογιστικός διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές εισφορές είναι θεμελιώδης δομική αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα.


Επίσης, υπαγωγή τις διαχείρισης των διαθέσιμων ταμείων καθώς και των διαθεσίμων του ταμείου αλληλεγγύης των γενεών σε ένα Ενιαίο και Θωρακισμένο Θεσμικά Φορέα.


Επίσης, καθιέρωση παγίου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία, ενός σταθερού δηλαδή συστήματος που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και ενιαίους κανόνες, αποκλείοντας τις πελατειακές παρεμβάσεις των πλειοψηφιών της βουλής, των πολιτικών και εν γένει του πολιτικού συστήματος που αναπαράγουν της αδικία την διαφθορά και εμπεδώνουν την παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.


Ο κ. Λοβέρδος προτείνει επίσης την ενοποίηση των ταμείων σε βάθος δεκαετίας και τη δημιουργία τριών για την κύρια σύνταξη μισθωτών, αυτοπασχολούμενων και αγροτών.
 
Επίσης δρομολογείται ο διαχωρισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κλάδο υγείας.


Η σημερινή διάσπαση των υπηρεσιών υγείας επιφέρει αυξημένο κόστος στις υπηρεσίες υγείας και ποιοτική υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών. 

Τέλος, εφαρμογή της απόφασης του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στο δημόσιο. Η εφαρμογή θα γίνεται σταδιακά αρχής γενομένης από το 2013.


Διευκρίνισε επίσης πως ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό ΔΕΝ αφορά σε καμία περίπτωση τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρυσοχοϊδης: Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας των ενόπλων δυνάμεων


   Διαδώστε αυτό το άρθρο