Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: 10 ύποπτοι θάνατοι νεφροπαθών στη Λάρισα

ΘΕΜΑ NEWSIT: 10 ύποπτοι θάνατοι νεφροπαθών στη Λάρισα

Δέκα θάνατοι νεφροπαθών στη Λάρισα από χαλασμένα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, όπως καταγγέλουν οι νεφροπαθείς.

Αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Λάρισας έχει προκαλέσει το γεγονός οτι τους τελευταίους τρείς μήνες έχουν πεθάνει δέκα νεφροπαθείς κατά την διάρκεια αιμοκάθαρσης στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας. Σύμφωνα με τον κ. Καλαμποκίδη Μιχάλη, πρόεδρο των νεφροπαθών του νομού, τα μηχανήματα που υπάρχουν είναι παλαιά και χρειάζονται αλλαγή. Ο ίδιος, μιλώντας στο Newsit καταγγέλει εγκληματική αδιαφορία από την πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου αφού όπως ισχυρίζεται δέκα θάνατοι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι υπερβολικοί και ύποπτοι.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός οτι ο σύλλογος νεφροπαθών έχει ζητήσει συστηματικά από την διοίκηση του νοσοκομείου να ενημερωθεί για τις τεχνικές προδιαγραφές των μηχανημάτων αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει καμία απάντηση.

“Τα μηχανήματα είναι παλιά και όταν φτιάχνονται από τον κατασκευαστή έχουν συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας” αναφέρει ο κ. Καλαμποκίδης.” Με έγγραφό μας ενημερώσαμε το Υπουργείο Υγείας το οποίο έστειλε αμέσως κατ επείγον εντολή στην διοίκηση του νοσοκομείου για να διευθετήσει το θέμα” τονίζει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου, υπάρχει έντονος προβληματισμός έπειτα από τις καταγγελίες του συλλόγου. Ο Διοικητής του νοσοκομείου
κ. Μπρουσκέλλης Ιάκωβος, μιλώντας στο Newsit,  κάνει λόγο για αστήρικτες καταγγελίες αλλά παραδέχεται το γεγονός οτι υπάρχουν μηχανήματα που πρέπει να αντικατασταθούν. “Έχουμε αλλάξει πολλά μηχανήματα αιμοκάθαρσης και δεν είναι παλιά, αλλά υπάρχουν και κάποια που όντος χρειάζονται αλλαγή”, επισημαίνει.

Ο ίδιος παραδέχεται στο
Newsit οτι έχουν λάβει κατ επείγον εσωτερικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας για έρευνα των μηχανημάτων αλλά όπως ισχυρίζεται δεν θυμάται αν υπήρξε απάντηση. “Θυμάμαι οτι το Υπουργείο μας έστειλε εντολή να κοιτάξουμε τα μηχανήματα αλλά η Διευθύντρια της νεφρολογικής κλινικής με ενημέρωσε οτι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Μετά ανέλαβε άλλος διοικητής”, αναφέρει.

 

Ανήσυχος εμφανίζεται και ο νυν υποδιοικητής του νοσοκομείου κ. Νούσιος Γιώργος, ο οποίος μιλώντας στο Newsit αναφέρει πως οι πρόσφατοι θάνατοι σύμφωνα με την διευθύντρια της κλινικής οφείλονταν σε καρκίνους και εγκεφαλικά και οχι σε κάποια επιπλοκή των μηχανημάτων κατά την ώρα της αιμοκάθαρσης. Ωστόσο και ο ίδιος παραδέχεται οτι υπάρχει μικρός αριθμός μηχανημάτων που πρέπει να αλλαχθούν, χωρίς όμως να σημαίνει αυτό οτι δεν λειτουργούν σωστά.

 

” Στο Υπουργείο δεν έχουμε απαντήσει ακόμα. Μόλις ενημερώθηκα για το θέμα επικοινώνησα αμμέσως με την διευθύντρια της νεφρολογικής κλινικής η οποία με διαβεβαίωσε οτι δεν τίθεται θέμα για επιπλοκή των μηχανημάτων,γι αυτό και δεν προχωρήσαμε σε απάντηση” τονίζει χαρακτηριστικά. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε