Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Αϊτή…όπως λέμε Πάρνηθα

Το κτίριο του ΟΗΕ στην Αϊτή που σχεδόν ισοπεδώθηκε από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ ΦΩΤΟ REUTERS
Το κτίριο του ΟΗΕ στην Αϊτή που σχεδόν ισοπεδώθηκε από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ ΦΩΤΟ REUTERS

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας και ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης βρίσκονται στην Αϊτή και εξηγούν στο NewsIt τα κοινά σημεία των δύο σεισμών.

Ομοιότητες με τον σεισμό της Πάρνηθας το 1999 εντοπίζουν οι καθηγητές Ευθύμιος Λέκκας και Παναγιώτης Καρύδης που αυτές τις μέρες βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Αϊτής προκειμένου να μελετήσουν τις αιτίες και τις επιπτώσεις του σεισμού των 7 Ρίχτερ.

Όπως εξηγούν στο NewsIt στη διάρκεια και των δύο σεισμών αρχικά μία δύναμη “χτύπησε” κατακόρυφα τα κτίρια και στη συνέχεια ήρθε μία δεύτερη οριζόντια δόνηση που μπορεί να ισοπεδώσει κυριολεκτικά ένα κτίριο. Αυτό συνέβη στην Πάρνηθα και στην Αϊτή αλλά σύμφωνα με τους καθηγητές για την δεύτερη είχε καταστροφικά αποτελέσματα αφού και η ένταση ήταν μεγαλύτερη και τα κτίρια ήταν κατασκευασμένα πρόχειρα.

Αυτοί φαίνεται ότι είναι και οι δύο βασικοί παράγοντες που η πρωτεύουσα του Πορτ-ο-Πρενς κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε από τον σεισμό. “Ακόμη και κτίρια όπως του ΟΗΕ και το Προεδρικό Μέγαρο είχαν σοβαρές ζημιές αφού δεν υπήρξε μηχανική επίβλεψη” λέει στο NewsIt ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και πολιτικός μηχανικός, Παναγιώτης Καρύδης.

Από την έρευνα που έκαναν οι δύο επιστήμονες τα κτίρια σχεδόν στο σύνολο τους είναι χτισμένα πρόχειρα με πέτρες και τσιμεντόλιθους και υπάρχει γενικά πολύ κακή υποδομή, με αποτέλεσμα μετά τον σεισμό σχεδόν η πλειονότητα των σπτιιών να γκρεμιστεί και εκατοντάδες άνθρωποι να παγιδευτούν στα συντρίμμια.

Σκηνές χάους στην πρωτεύουσα

Ο Ευθύμιος Λέκκας λέει στο NewsIt ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στους δρόμους της πρωτεύουσας είναι άκρως επιθετικοί αφού δεν υπάρχει φαγητό και νερό. Μετά τον σεισμό οι περισσότεροι μένουν δίπλα στα σπίτια τους που έχουν καταστραφεί και υπάρχει έντονη δυσοσμία αφού κοιμούνται και αφοδεύουν στο δρόμο.
 
“Μυρίζει παντού πτωμαΐνη από τους νεκρούς και υπάρχουν γειτονιές ισοπεδωμένες που δεν έχει πάει ακόμα κανείς για να αναζητηθούν αγνοούμενοι .Κυκλοφορούμε συνεχώς με μάσκες και με ανθρώπους που μας προστατεύουν για να μην μας λιντσάρουν” αναφέρει ο Παναγιώτης Καρύδης που λέει ότι μετακινούνται μόνο με την συνοδεία ανδρών του ΟΗΕ, οι οποίοι τους έσωσαν όταν μία ομάδα Αϊτινών επιτέθηκε για να τους ληστέψει.

Ακούστε απόσπασμα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Λέκκα.

  

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε