Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Επόμενος σταθμός Μετρό: Τσιγγάνικος καταυλισμός

ΘΕΜΑ NEWSIT: Επόμενος σταθμός Μετρό: Τσιγγάνικος καταυλισμός

Στάση μετρό Νομισματοκοπείο και οδός Μεσογείων, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και φαινομενικά ήσυχη γειτονιά που όμως κρύβει ένα μυστικό σχεδόν 40 ολόκληρα χρόνια. 

Αν περπατήσει κάποιος την οδό Ίσιδος που ενώνει την Μεσογείων με την Σαρανταπόρου θα αντικρίσει μια εικόνα που θυμίζει περισσότερο χωματερή παρά μια καλά αναβαθμισμένη περιοχή. 

Σκουπίδια, χωματόδρομοι, σκόνη άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τις περίπου 60 οικογένειες τσιγγάνων όπου μένουν εκεί και συμβιώνουν εκεί με τους υπόλοιπους κατοίκους τόσα χρόνια. 

Στην αρχή η συμβίωση αυτή ήταν ειρηνική και με έντονο το συναίσθημα της αλληλεγγύης αφού οι κάτοικοι που προϋπήρχαν τους βοηθούσαν τους έδιναν νερό και συμπαραστεκόταν ο ένας τον άλλο. 

Τα τελευταία χρόνια όμως άλλαξαν τα πράματα και οι οι ειρηνική συμβίωση μετατράπηκε σε ένα μυστικό πόλεμο μεταξύ των κατοίκων και των αθίγγανων,στις προστριβές αυτές παίρνουν μέρος και οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων οπού όπως λένε τους έχουν καταπατήσει τις ιδιοκτησίες. 

Ένας από αυτούς και ο κ. Βαγγέλης Θεοδωράκης οπού μετά από πολύχρονες δικαστικές διαμάχες έχει δικαιωθεί ωστόσο βλέπει την περιουσία του κατειλημμένη. 

Το NewsIt  επικοινώνησε μαζί του και αναφέρει πως έχει φτάσει μέχρι και το γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή και τον συνήγορο του πολίτη και η κρατική γραφειοκρατία δεν τον οδήγησε πουθενά, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρει ” ‘Όπου και να απευθύνθηκα δεν βρήκα το δίκιο μου πουθενά και το ένα γραφείο με παρέπεμπε στο άλλο”. 

Έχει στα χέρια του γνωμοδοτήσεις από τον συνήγορο του πολίτη που αναφέρουν πως :H άσκηση εκ μέρους των ιδιωτών αυτών ενδίκων βοηθημάτων για την αποβολή των Ρομά από τη νομή των καταπατηθεισών ιδιοκτησιών τους, μολονότι προκάλεσε πλήθος καταψηφιστικών δικαστικών αποφάσεων, δεν είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, καθώς όλες οι απόπειρες εκτέλεσης των σχετικών αποφάσεων απέτυχαν λόγω της αδυναμίας ή και της απροθυμίας της τοπικής αστυνομικής δύναμης να συνδράμει ή ακόμη της επιλεκτικής παρέμβασης εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο βίαιων συμπλοκών. 

Την ίδια τύχη είχαν βεβαίως επανειλημμένα πρωτόκολλα αποβολής ή κατεδάφισης, πολλά από τα οποία παρέμειναν ανεκτέλεστα λόγω της παράδοξης αδυναμίας του Δήμου ή της Νομαρχίας να συγκροτήσουν καν συνεργείο κατεδάφισης.

Αστυνομικές πήγες του τμήματος Χαλανδρίου αναφέρουν πως κρατούν μια διακριτική στάση για να επικρατήσει η κοινωνική ηρεμία στην περιοχή χωρίς να παρεμβαίνουν στη κόντρα. Παλιότερα είχαν πραγματοποιήσει επιχείρηση στον καταυλισμό μετά από επώνυμη καταγγελία και με παρουσία εισαγγελέα διενεργήθηκε έλεγχος σε κατοικία και βρέθηκε ένα κλεμμένο όπλο και τότε είχαν προχωρήσει σε συλλήψεις. 

Οι πιο πρόσφατες από τις καταγγελίες αφορούν σεξουαλικές παρενοχλήσεις νεαρών γυναικών, επιθέσεις και φθορές στην κινητή και ακίνητη περιουσία περιοίκων, αλλά και τη συνεχή και αδιάκοπη μετάδοση στη διαπασών τραγουδιών και μουσικής, κυρίως τις νυχτερινές ώρες. 

Οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται να μιλήσουν και για αυτό θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, αναφέρουν πως πλέον η γειτονία τους έχει μετατραπεί σε γκέτο κακοποιών στοιχείων. Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής προσανατολίζονται στην ίδρυση ενός συλλόγου γιαυτό και έχουν συλλέξει περίπου 150 υπογραφές προκειμένου να διεκδικήσουν, όπως τονίζουν, «την αποπομπή των Αθίγγανων από τα καταπατημένα οικόπεδα». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του καταυλισμού κ.Καλάμίωτης Στέλιος αναφέρει στο Newsit.gr πως δεν καταπατούν κανένα οικόπεδο και πως αναζητούν λύση στο πρόβλημα τους για τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ομως τα 60,000 ευρώ που τους δίνει η πολιτεία στις 57 οικογένειες του καταυλισμού δεν επαρκούν για την την αγορά οικοπέδου και δημιουργία κατοικιών, αφήνοντάς να εννοηθεί πως η μετεγκατάσταση τους δεν θα πραγματοποιηθεί και δεν αναγνωρίζει τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων. 

Το πρόβλημα όμως συνεχίζει και παραμένει άλυτο και λίγα μέτρα από τον κεντρικότερο δρόμο της Αθήνας την οδό Μεσογείων, ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία να παραμονεύει και στο έτος 2010 άνθρωποι δεν επιτρέπεται να ζουν κάτω από τέτοιες άθλιες συνθήκες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε