Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Γνώριζαν πόσο επικίνδυνα είναι τα Τέμπη

Εδώ και αρκετό καιρό αραχνιάζει στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτη ευστάθειας πρανών

στην κοιλάδα των Τεμπών, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από 10 μήνες και επισήμαινε την σοβαρότητα της κατάστασης!

Όπως αποκαλύπτει στο ΝewsIt.gr o υπεύθυνος για την κατασκευή των σηράγγων  στην κοιλάδα των Τεμπών εκ μέρους της κοινοπραξίας «Μαλλιακός Κλειδί», διδάκτωρ μηχανικός-γεωλόγος Άγγελος Ουίλιαμς Λειβαδάς, η επικινδυνότητα σε όλη την κοιλάδα ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, και στην κοινοπραξία και στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η εταιρεία ήδη πριν από δυο χρόνια είχε αναθέσει ειδική γεωτεχνική μελέτη, στην οποία είχε εντοπιστεί από νωρίς: η σαθρότητα του εδάφους και η πάντα υπάρχουσα πιθανότητα κατολισθήσεων ή βραχοπτώσεων. Η  μελέτη συμπεριελάμβανε και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της οδού, τα οποία για να γίνουν έπρεπε να διακοπεί η κυκλοφορία για τουλάχιστον δυο με τρεις μήνες! 

Μελέτη την οποία έκαναν γνωστή στο ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία όμως χάθηκε στους…δαιδαλώδεις διαδρόμους της ελληνικής γραφειοκρατίας. 

«Πριν από 10 μήνες ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ευστάθειας της κοιλάδας, η οποία, αφού εγκρίθηκε από ανεξάρτητο μηχανικό όπως προβλέπεται,» εξηγεί ο δρ Λειβαδάς, και γνώστης της επικινδυνότητας της περιοχής ως 12χρόνια προϊστάμενος των γεωτεχνικών εργασιών της Εγνατίας Οδού ΑΕ, «…και αργότερα, έπρεπε να πάρει περιβαλλοντική άδεια από φορέα του υπουργείου, ώστε όποια μέτρα αντιστήριξης ήταν να παρθούν να μην διαταράξουν την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής. Ωστόσο, ποτέ δεν εγκρίθηκε η μελέτη» και έτσι μένει να αραχνιάζει στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ!

Το εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι η εταιρεία, μη περιμένοντας την…έγκριση του υπουργείου, για το καλό όλων, προχώρησε σε κάποιες στηρίξεις της περιοχής! 

 ΒΡΗΚΑΝ ΡΗΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ!

Τα βέλη δείχνουν “τα πρανή της κοιλάδας τα οποία επηρεάζονται άμεσα από παλιά και νέα τεκτονική δράση, η οποία οδηγεί στη διάρρηξη των εδαφών” σύμφωνα με έκθεση του Τομέα Γεωλογίας του ΑΠΘ (εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

Τεκτονικά ρήγματα, ευτυχώς ανενεργά, εντόπισε κλιμάκιο γεωλόγων του ΑΠΘ, που έφτασαν στο σημείο της κατολίσθησης! Οι επιστήμονες μελετούν με προσοχή τις τεκτονικές αυτές δομές, για να εντοπίσουν αν υπάρχουν και ενεργά ρήγματα!

Πάντως, όπως εξηγεί στο NewsIt.gr o δρ. Λειβαδάς τα ρήγματα αυτά μαρτυρούν ότι «ο βράχος είναι πολύ σπασμένος, πολύ σαθρός, και πολύ ευαίσθητος σε επενέργειες ή φυσικά φαινόμενα».

Δηλαδή, ευάλωτος να υποχωρήσει σε βροχή ή σεισμό ή παγετό!  

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε