Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Τέρμα στην “φοιτητική ζωή” βάζει η οικονομική κρίση

ΘΕΜΑ NEWSIT: Τέρμα στην “φοιτητική ζωή” βάζει η οικονομική κρίση

– Η αδυναμία των γονιών να ανταπεξέλθουν στα έξοδα οδηγεί τους υποψήφιους να δηλώνουν σχολές κοντά στο σπίτι.
– Πεσμένες οι βάσεις σε αρκετά επιστημονικά πεδία.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν αδυνατίσει τόσο πολύ τα νοικοκυριά που οι συνέπειες φαίνεται ότι περνούν πια και στους υποψήφιους φοιτητές. Λόγω οικονομικών δυσκολιών,οι σπουδές σε άλλη πόλη γίνονται απαγορευτικές ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών δηλώνουν σχολές στην μητρική τους πόλη. Τη στροφή αυτή δεν βαραίνουν μόνο τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών αλλά και μια άλλη πλευρά της κρίσης η οποία δεν ”επιτρέπει” να υπάρχουν πολλές προσδοκίες όσον αφορά την επένδυση στις σπουδές.
 
Πηγαινοέρχονται μόνο για εξετάσεις διότι δεν υπάρχουν χρήματα για ενοίκιο σε άλλη πόλη
Η αδυναμία των νοικοκυριών έχει οδηγήσει επίσης πολλές οικογένειες στο να μην μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά στα παιδιά τους που είδη σπουδάζουν .Η κ. Μαίρη Ναβροζίδου, ιδιωτικός υπάλληλος και μητέρα δύο παιδιών , ξεκαθάρισε στην κόρη της ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να την υποστηρίξει στην πόλη του Βόλου που είναι η σχολή της. ”Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουμε το ενοίκιο” λέει η κ. Ναβροζίδου στο Newsit.”Η κόρη μου σπουδάζει στον Βόλο νηπιαγωγός και πηγαινοέρχεται μόνο για εξετάσεις” τονίζει χαρακτηριστικά.
Ακούστε την κ. Ναβροζίδου

Επιλέγουν από την β Λυκείου την μητρική τους πόλη για σπουδές
Η Δέσποινα Παπαδοπούλου, μαθήτρια β Λυκείου, μιλώντας στο Newsit αναφέρει πως λόγω οικονομικής δυσκολίας δεν έχει επιλογή να δηλώσει την σχολή που θέλει σε άλλη πόλη. ” Θέλω να σπουδάσω νοσηλευτική στα Χανιά αλλά με τον πατέρα μου είπαμε να δηλώσω στην Αθήνα για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα” τονίζει χαρακτηριστικά. “Όλοι πια οι συμμαθητές μου έχουν μοναδική τους επιλογή την Αθήνα και δεν το σκέφτονται για άλλη πόλη” προσθέτει.
Ακούστε την κ. Παπαδοπούλου

 
Το 45% των υποψηφίων δήλωσε φέτος σχολή στην μητρική του πόλη
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Χρήστου Κάτσικα, εκπαιδευτικού και ερευνητή σε θέματα παιδείας,το 2010 το ποσοστό των υποψηφίων που δήλωσε έδρα σχολής την περιοχή της μόνιμης κατοικίας του ανέρχεται στο 45% έναντι του 2006 που ήταν μόνο 13%. Αυτή η διαφορά ποσοστού, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα δείχνει  την μεγάλη αδυναμία των γονέων να αντεπεξέλθουν οικονομικά έτσι ώστε να μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε μια άλλη πόλη.

Ακούστε τον κ. Κάτσικα 

Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Κάτσικα η οποία όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί παρουσιάζονται σημαντικές μεταβολές στις βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστικό πως με τα έως τώρα στοιχεία στο 5ο επιστημονικό πεδίο η κακή επίδοση των διαγωνιζομένων στα μαθηματικά και στις αρχές
οικονομικής θεωρείας ρίχνουν τις βάσεις.
Ακούστε τον. Κ. Κάτσικα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε