Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Χάος στα δημόσια νοσοκομεία – Ακυρώσεις χειρουργείων – Κίνδυνος για τους ασθενείς

ΘΕΜΑ NEWSIT: Χάος στα δημόσια νοσοκομεία – Ακυρώσεις χειρουργείων – Κίνδυνος για τους ασθενείς

Τα υπέρογκα χρέη των νοσοκομείων στους προμηθευτές, έχει προκαλέσει χάος, με αποτέλεσμα δεκάδες χειρουργεία να ακυρώνονται λόγω έλλειψης υλικών και τους ασθενείς να αναγκάζονται να αναζητήσουν την “υγεία” τους σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

 

Ακόμα και σε ιδιωτικά νοσοκομεία στρέφονται οι ασθενείς από τα δημόσια εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού υλικού και των ακυρώσεων των χειρουργείων. Η απόφαση των προμηθευτών να διακόψουν κάθε συναλλαγή τους με το δημόσιο μέχρι να πληρωθούν έχει δημιουργήσει αλαλούμ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αφού ακυρώνονται καθημερινά χειρουργεία με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και η ζωή των ίδιων των ασθενών.

Την αρχή έκαναν οι προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού από την προηγούμενη εβδομάδα ενώ από 1 Ιουνίου ακολούθησαν όλοι πανελλαδικά.

 

Πάγωσαν οι στεφανιογραφίες και οι τοποθετήσεις βηματοδοτών στον Ευαγγελισμό

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού σύμφωνα με τον κ. Ηλία Σιώρα, εκπρόσωπο των ιατρών. Ο ίδιος καταγγέλλει στο Newsit ότι λόγω έλλειψης υλικών εδώ και μια εβδομάδα δεν γίνονται στεφανιογραφίες και δεν τοποθετούνται βηματοδότες.” Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση διότι πιθανόν να κινδυνέψουν ασθενείς στο άμεσο μέλλον” αναφέρει .Ωστόσο ο κ. Σιώρας αναφέρει πως μερικοί ασθενείς έφυγαν από το δημόσιο νοσοκομείο , προκειμένου να πάνε σε κάποιο ιδιωτικό για να βάλουν βηματοδότη.

 

Ακούστε τον κ. Σιώρα


Παράλληλα η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για ρύθμιση των πληρωμών με άτοκα διετή και πενταετή ομόλογα φαίνεται πως δεν έπεισε τους ιδιοκτήτες των εταιρειών ότι τελικά θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Μάλιστα, αυτή η ανακοίνωσή ήταν που τους εξόργισε και αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους, όπως καταγγέλλουν στο Νewsit.

Εμπάργκο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

 Ο κ. Παναγιώτης Στραβόλαιμος , πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών Υγείας, μιλώντας στο Newsit αναφέρει πως ήρθε η ώρα να καταλάβει η κυβέρνηση ότι αν δεν πληρωθούν οι προμηθευτές θα κλείσουν οι μισές εταιρείες. ” Δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση. Θέλουμε τα χρήματά μας πίσω διότι θα κλείσουμε” επισημαίνει. ” Δεν θα προμηθεύουμε κανένα νοσοκομείο που έχουμε συνάψει σύμβαση μέχρι να αποφασίσουν να μας πληρώσουν” τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Ακούστε τον κ. Στραβόλαιμο

 

 
Μειώθηκαν κατά 30% τα χειρουργεία λόγο έλλειψης ορθοπεδικών υλικών

Τα χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 30%”, λέει στο Newsit ο Μαρίνος Τσουρούλης, γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας.Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού συμπληρώνει ήδη μια εβδομάδα αποχής από τα νοσοκομεία και μέσω του προέδρου του κάνει λόγο για μείωση των ορθοπεδικών χειρουργείων λόγω έλλειψης υλικού. Ο κ.Διονύσης Σαργιέτης, πρόεδρος του συλλόγου, μιλώντας στο Newsit αναφέρει πως το Δημόσιο χρωστάει μόνο σε αυτούς 700 εκ ευρώ εδώ και 5 χρόνια.” Τα λόγια τέλος. Δεν δίνουμε τίποτα στα νοσοκομεία μέχρι να πάρουμε πίσω τα χρήματά μας” τονίζει χαρακτηριστικά.

  

Ακούστε τον κ. Σαργιέτη

 

 Έκκληση για λήξη του εμπάργκο κάνουν οι νοσηλευτές

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος των νοσηλευτών Ελλάδος κ.Δημήτρης Σκουτέλης μιλώντας στο Newsit. Ο ίδιος κάνει λόγο για εμφανή έλλειψη κυρίως ορθοπεδικών και αναλώσιμων υλικών καθώς και μοσχευμάτων, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε λίγο καιρό σε συγκεκριμένα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να γίνονται καθόλου χειρουργεία.

 

Ακούστε τον κ. Σκουτέλη

 
Την ανάγκη για εύρεση κοινής λύσης και από τις δύο πλευρές τόνισε στο Newsit ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος.

Το σχέδιο του Υπ. Οικονομικών

Ήδη σε μια περίοδο οικονομικής αδυναμίας για την χώρα μας το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μια ρύθμιση για τα χρέη προς τους προμηθευτές αποφασίζοντας να δώσει 230 εκ ευρώ που αφορούν οφειλές του 2005 και του 2006 ενώ οφειλές από το 2007 έως και το 2009 να πληρωθούν με 5 ετή ομόλογα.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε