Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 36 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Θα ανοίξουν τα Τέμπη για την έξοδο του Πάσχα;

Θα ανοίξουν τα Τέμπη για την έξοδο του Πάσχα;
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 19.03.2010 | 07:10
Πρώτη δημοσίευση: 18.03.2010 | 16:10

Πονοκέφαλο για χιλιάδες πολίτες είναι το κατά πόσο θα είναι ανοιχτά τα Τέμπη για την έξοδο του Πάσχα ή θα υπάρξει νέος κύκλος ταλαιπωρίας.

Αυτό αναφέρεται στο πόρισμα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο μετά την κατολίσθηση του περασμένου Δεκεμβρίου, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο Ιταλός διευθυντής των έργων της Νέας Εθνικής Οδού. 

Σύμφωνα με το πόρισμα, τα κύρια αίτια της μοιραίας κατολίσθησης ήταν η γεωλογική κατάσταση της βραχώδους περιοχής, οι έντονες βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν περαιτέρω διαβρώσεις και οι πιέσεις, που ασκήθηκαν στα πετρώματα, εξαιτίας των δονήσεων από τις εκρήξεις για τη διάνοιξη σηράγγων. 

«Αυτός ο δρόμος είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνος», τόνισε ο εδαφομηχανικός, μέλος της Επιτροπής, Σπύρος Καβουνίδης. Από το 1997 άλλωστε έχουν καταγραφεί επίσημα 35 τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα στα Τέμπη, εξαιτίας κατολισθήσεων. 

Ακόμα και μετά το τέλος των έργων ξεσκαρώματος και δικτυώματος που επιτελούνται στην περιοχή θα εξακολουθεί να υφίσταται κάποιος βαθμός επικινδυνότητας. Και όπως τόνισε ο Καβουνίδης από τη στιγμή που θα δοθεί στην κυκλοφορία το κομμάτι των Τεμπών και έως ότου ολοκληρωθεί η διάνοιξη των σηράγγων, απαιτούνται ο καθορισμός ελάχιστης ταχύτητας, ικανή απόσταση οχημάτων, απαγόρευση στάθμευσης, συστηματική ενόργανη παρακολούθηση, καθημερινή επιθεώρηση, ακόμα και αποκλεισμός της διέλευσης δια της Εθνικής Οδού, υπό έκτακτες συνθήκες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος. 

Στο πόρισμα της Επιτροπής πάντως σημειώνεται πως καλύτερη δυνατή λύση είναι τα κεκλειμλένα ισχυρά στέγαστρα σε συγκεκριμένες περιοχές της Εθνικής Οδού, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν θεαματικά την ασφάλεια στην περιοχή των Τεμπών.   Διαδώστε αυτό το άρθρο