Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Θα δουλεύουμε 5 χρόνια παραπάνω για την ίδια σύνταξη

Θα δουλεύουμε 5 χρόνια παραπάνω για την ίδια σύνταξη

Εργασία 40 ετών υποχρεωτικά αν θέλει να έχει τις σημερινές αποδοχές, πρέπει να έχει πίσω του ο εργαζόμενος, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του ασφαλιστικού, σημεία του οποίου ανακοινώνονται εντός εβδομάδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας ουσιαστικά ο συνταξιούχος θα υποστεί σημαντική μείωση αποδοχών. Σήμερα, ο σταθερός συντελεστής για κάθε χρόνο εργασίας καθορίζεται στο 2% και αυτός που έχει 35 χρόνια εργασίας παίρνει σύνταξη που αντιστοιχεί στο 75% της καλύτερης 5ετίας.

Με το νέο ασφαλιστικό σ/ν θα υπολογίζεται η πρώτη δεκαετία με ποσοστό αναπλήρωσης από 0,8% ως 1,3%. 
Χαρακτηριστικά, σφαλισμένος με 3.000 ένσημα και 1.700 ευρώ μεικτά θα παίρνει σύνταξη ως 180 ευρώ συν μέρος της βασικής σύνταξη ( βασική σύνταξη: ως 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) στο 65ο έτος. Αυτό, γιατί στις περιπτώσεις εξόδου με λιγότερα από 4.500 ένσημα η βασική σύνταξη δεν θα δίνεται ολόκληρη. Συγκεκριμένα, με έξοδο από το 63ο έτος και κάτω συνεπάγεται περικοπή που μπορει να αρχίσει από 10% και να φτάσει και στο 20%.

Βάσει της αναπροσαρμογής, στα 15 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνεται στο 1,2% και στη συνέχεια κατά 0,1% ανά πενταετία. Έτσι, ο εργαζόμενος που έχει δουλέψει 40 χρόνια και θα πάρει τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, θα λάβει το 70% των συντάξιμων αποδοχών, δηλαδή όσο παίρνει σήμερα εργαζόμενος με 35 χρόνια ασφάλισης.

Σημειώνεται ότι το ασφαλιστικό που συντάσσει η κυβέρνηση δεν διαμορφώνεται μόνο υπό τις πιέσεις των αγορών που ζητούν βαθιές τομές, αλλά και υπό την πίεση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τους υπολογισμούς. Χαρακτηριστικό του τελευταίου είναι ότι ο αριθμός των συνταξιούχων αναμένεται να διπλασιαστούν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια (από 2,8 εκ. σήμερα στα 5,3 εκ.) Σε αυτή την περίπτωση η βασική σύνταξη θα διαμορφωθεί ακόμη και στα 230 ευρώ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε