Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

“Θα καταθέσουμε ονόματα μέχρι την Πέμπτη” – Πολιτική και Δικαστική θύελλα από τις νέες καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων

“Θα καταθέσουμε ονόματα μέχρι την Πέμπτη” – Πολιτική και Δικαστική θύελλα από τις νέες καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων

– Δηλώνουν ότι θα δώσουν και εγγράφως τα στοιχεία που ανέφεραν προφορικά
– Θα ανασυρθεί από το αρχείο η υπόθεση εάν οι εισαγγελείς καταθέσουν νέο υπόμνημα 
– “Ο λόγος που παραιτήθηκαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς ήταν η τροπολογία του υπουργείου” λέει ο Φώτης Μακρής

Προβληματισμούς αλλά και αιχμές για το εσπευσμένο κλείσιμο της έρευνας του Αρείου Πάγου σχετικά με τους λόγους που επικαλέσθηκαν στην επιστολή – παραίτησής τους, εξέφρασε με δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης.

Ο εισαγγελέας εκφράζει την απορία του για τον λόγο που έκλεισε ταχύτατα η έρευνα και τονίζει πως στον Άρειο Πάγο, με τον συνάδελφό του κ. Γρηγόρη Πεπόνη, αναφέρθηκαν στους ανώτερούς τους στο θέμα των παρεμβάσεων, που όπως υποστηρίζουν δέχθηκαν, με ονόματα και στοιχεία.

Η δήλωση του κ. Μουζακίτη έχει ως εξής: «Πήγαμε το πρωί να πάρουμε το πόρισμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Γιατί αρχειοθέτησαν την υπόθεση; Ο κ. Μακρής (αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου) μας έδωσε πέντε ημέρες να προσκομίσουμε στοιχεία. Αυτό που δώσαμε δεν ήταν υπόμνημα, ήταν πρόχειρο σημείωμα. Είχαμε ενημερώσει προφορικά όλους τους προϊσταμένους μας για τα στοιχεία που έχουμε. Έχουμε ενημερώσει προφορικά για ονόματα και στοιχεία. Με ποιο δικαίωμα, με ποιο σκεπτικό είπαν ότι δράσαμε παρορμητικά;»

Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο εισαγγελείς είχαν υποβάλει την παραίτηση τους ισχυριζόμενοι ότι δέχονταν πιέσεις για τις υποθέσεις που ερευνούσαν και ότι θα έδιναν ονόματα και στην δημοσιότητα. Λίγες μέρες μετά πήραν πίσω την παραίτηση του ενώ ποτέ δεν έδωσαν τα ονόματα που δήθεν τους αρκούσαν πιέσεις και παρεμβάσεις!

Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης

«Αποκλειστικός λόγος που οδήγησε τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στο να υποβάλουν την παραίτησή τους, ήταν η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία στην ουσία τους καταργούσε» επισημαίνει ο κ. Μακρής στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, με το οποίο του γνωστοποιεί την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ρητά αναφέρει, ότι από την έρευνα που διεξήγαγε δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε από οποιονδήποτε παρέμβαση στο έργο των δύο εισαγγελικών λειτουργών.

Η υποβολή του αιτήματος παραίτησης των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, σύμφωνα με τον Φ.Μακρή οφείλεται στον παρορμητισμό τους και στην υπερβολική ευαισθησία τους.

Πάντως, από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου εκφράστηκαν σήμερα το απόγευμα απορίες ως προς τις δηλώσεις αυτές και αναμένουν το τι θα πράξουν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς.

Σε περίπτωση που οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης προσκομίσουν νέα στοιχεία με το υπόμνημα τους, τότε η υπόθεση θα ανασυρθεί από το αρχείο, από τον κ. Μακρή και θα συνεχιστεί η προκαταρκτική έρευνα.

Αντιδράσεις των κομμάτων

«Οι υπαινιγμοί του κ. Μουζακίτη ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Μακρής έσπευσε να βάλει την υπόθεση των γνωστών καταγγελιών των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη στο αρχείο, εγείρουν μείζον ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το οποίο είναι αδύνατο να κουκουλωθεί χωρίς να διευκρινιστεί απολύτως» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται σε αυτήν την υπόθεση πίσω από μισόλογα, γενικότητες και μετάθεση ευθυνών. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ούτε οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς. Απαιτούμε η υπόθεση να βγει από το αρχείο, να ολοκληρωθεί η έρευνα και να πληροφορηθεί για τους πάντες και τα πάντα ο ελληνικός λαός» πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φινάλε φιάσκο για το θρίλερ με τις παραιτήσεις των εισαγγελέων – Ούτε λέξη για τις πιέσεις και τα ονόματα


Μίλησαν με ονόματα οι δυο εισαγγελείς -Είπαν ποιοι ενοχλήθηκαν από το έργο τους

Σάλος από τις παραιτήσεις «βόμβα» και τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων – Ποιες υποθέσεις χειρίζονταν

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε