Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Θα κυνηγήσουν μέχρι τέλους το χαράτσι της ΔΕΗ – Ετοιμάζεται προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Θα κυνηγήσουν μέχρι τέλους το χαράτσι της ΔΕΗ – Ετοιμάζεται προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ο δικαστικός αγώνας κατά του τέλους ακινήτων συνεχίζεται και επόμενος σταθμός θα είναι το Στρασβούργο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Εκεί θα προσφύγουν οι δικηγορικοί σύλλογοι Αθηνών και Καλαμάτας αλλά και ο δικηγόρος Αντώνης Αργυρός, μόλις δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.

Πριν από μερικές μέρες, το ΣτΕ έκρινε ότι η ΔΕΗ δε μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το «χαράτσι», αλλά έκρινε ότι το τέλος αυτό είναι συνταγματικό γιατί δεν θα εισπράττεται σε μόνιμη βάση, αλλά έχει παροδικό χαρακτήρα (δύο χρόνια).

Ο κ. Αργυρός, εκτός του ότι εκπροσώπησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τους δικηγορικούς συλλόγους Αθηνών και Καλαμάτας (τον ΔΣΑ τον εκπροσώπησαν ακόμη οι Θ. Σχοινάς, Στάθ. Μπακάλης και Δέσποινα Στειροπούλου) έχει καταθέσει ατομική αγωγή κατά της επιβολή του τέλους ακινήτων.

Ο κ. Αργυρός, σε δήλωσή του εκφράζει «την ικανοποίησή του που το ΣτΕ προέβη σε μια μεγάλη τομή, καθώς: α) έκρινε μνημονιακό νόμο αντισυνταγματικό, β) έκρινε μια για πάντα ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόβει το ρεύμα στον κοσμάκη που δεν μπορεί να πληρώνει το “χαράτσι” αφού το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και γ) έκρινε ότι το “χαράτσι” είναι νόμος περιορισμένης χρονικής ισχύος, με τεράστιες συνέπειες για το μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το «χαράτσι» που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η επιβολή του τέλους ακινήτων είναι συνταγματική και νόμιμη. Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, αφού έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν μπορεί να κόβεται το ρεύμα για απλήρωτο χαράτσι!

Απαγορεύει το Πρωτοδικείο την διακοπή ρεύματος σε 63 πολίτες!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε