Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Θεσ/νίκη: Δικηγόροι… κατά εικόνων!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τρεις δικηγόροι της πόλης, ζητούν την αφαίρεση των εικόνων από τα δικαστήρια…

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τρεις δικηγόροι της Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων η ανάρτηση εικόνων και άλλων θρησκευτικών συμβόλων στις δικαστικές αίθουσες.

Ο ένας δικηγόρος δηλώνει άθεος. Ο δεύτερος δηλώνει χριστιανός ορθόδοξος, που όμως δεν αποδέχεται την εμπλοκή συμβόλων της πίστης στην ενάσκηση της κοσμικής εξουσίας. Η τρίτη δικηγόρος δηλώνει βουδίστρια.

Οι τρεις δικηγόροι, υπέβαλαν στις 19 Νοεμβρίου 2009, αίτηση στα διοικητικά δικαστήρια της πόλης, με την οποία ζητούσαν να αφαιρεθούν όλες οι εικόνες και τα σύμβολα από τους τοίχους των δικαστικών αιθουσών.
 
Η διοίκηση του Εφετείου Θεσσαλονίκης στις 18 Ιανουαρίου 2010 απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων, αναφέροντας παράλληλα ότι μόνη αρμόδια να το επιλύσει είναι η πολιτεία, καθώς είναι ένα ευαίσθητο θέμα που συνδέεται με την ιστορία του ελληνικού έθνους.

Στην αίτησή τους οι τρεις δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η ανάρτηση των εικόνων στα δικαστήρια προσβάλει την συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπικότητά τους, καθώς περιορίζεται το δικαίωμά τους να την αναπτύσσουν ελεύθερα και χωρίς διακρίσεις με βάση το θρήσκευμά τους.

Ακόμη, αναφέρουν ότι η ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων στις δικαστικές αίθουσες, παραβιάζει το δικαίωμά τους στην θρησκευτική ελευθερία, όπως αυτό οριοθετείται στο άρθρο 13 του Συντάγματος και στο άρθρο 9 της ΕΣΔΑ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε