Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ακόμα μία επιχειρησιακή σύμβαση υπεγράφη σε κατασκευαστική εταιρεία!

Οι εργαζόμενοι υπέγραψαν τη μείωση των αποδοχών τους, για να μην χάσουν τη δουλειά τους…

Με συμφωνία για μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο ύψος των βασικών αποδοχών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπογράφηκε στις 5 Ιουλίου, η επιχειρησιακή σύμβαση ανάμεσα στην ιδιοκτησία της κατασκευαστικής εταιρείας “Σιδηροδρομικά Εργα ΑΤΕ”, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Με τη συγκεκριμένη επιχειρησιακή σύμβαση, καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις που ισχύουν για τους εργαζόμενους στις εργοληπτικές – μελετητικές εταιρείες, των χειριστών μηχανημάτων και των οικοδόμων. Διευθετείται ο χρόνος απασχόλησης ενώ εισάγεται η καταβολή πριμ παραγωγικότητας ώστε να υπάρξει εξομάλυνση της μείωσης των αποδοχών που προκύπτει μεταξύ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και της Κλαδικής.

Στην εισήγηση προς το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για το θέμα αυτό, υπό την προεδρία του ειδικού γραμματέα Μιχάλη Χάλαρη, οι κοινωνικοί εταίροι υποστηρίζουν ότι υφίσταται αδήριτη ανάγκη για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης.

Εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την επαναπρόσληψη σημαντικού μέρους του προσωπικού που απασχολούνταν μέχρι πρότινος στην επιχείρηση και σήμερα βρίσκονται στην ανεργία.

Σήμερα απασχολούνται 25 εργαζόμενοι από τους 110 που εργάζονταν κατά το παρελθόν, ενώ την τελευταία 3ετία έχουν γίνει 45 απολύσεις.

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι εξαιτίας της μείωσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, υπήρξε σημαντική μείωση των εσόδων της εταιρείας της τάξης του 60%, και χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι κατά το Α΄ δίμηνο του 2011 υπήρξε χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ, έναντι 800 εκατ. της προηγούμενης χρονιάς.

Η εταιρεία κατά τη διετία 2007-2009, είχε κατά μέσο όρο ετήσιο κύκλο εργασιών 16.002.000.00 ευρώ. Το 2010, είχε 10.689.959.00 ευρώ, διατηρεί δε απαιτήσεις έναντι του ελληνικού δημοσίου και ΝΠΔΔ ύψους 2.871.000.00 ευρώ και επισφαλείς απαιτήσεις από τρίτους, υπεργολάβους, 1.500.000 ευρώ, κάτι που προκαλεί στην εταιρεία πρόβλημα ρευστότητας και αδυναμία ανταπόκρισης στο κόστος της μισθοδοσίας που καλύπτει το 40% των συνολικών εξόδων της εταιρείας.

Πρόσφατα η εταιρεία πήρε μέρος σε διαγωνισμούς με ιδιαίτερα χαμηλές προσφορές (εκπτώσεις έως και 53%) με τη σύμφωνη γνώμη του προσωπικού και προκειμένου να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

   

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε