Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: “Εμφύλιος” για το άγαλμα του Κ. Καραμανλή

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Το άγαλμα συνολικού ύψους 4,6 μέτρων (μαζί με τη βάση) που πρόκειται να τοποθετηθεί στο πλακόστρωτο της Μητροπόλεως μεταξύ

του “Ηλέκτρα Παλάς” και του “Ολύμπιον” στην καρδιά της Αριστοτέλους τελικά… δεν θα τοποθετηθεί.
Ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων έχει δώσει την έγκρισή του, διαφωνεί η τοπική Εφορεία. Έτσι η Γ.Γ. Του υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε νέα γνωμοδότηση και έτσι μπήκε φρένο στην τοποθέτηση. 

Η απόφαση για την τοποθέτηση του αγάλματος είχε ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης το 1998 λίγο καιρό μετά το θάνατο του Κ. Καραμανλή. Ωστόσο από την αρχή το μέγεθός του ήταν πρόβλημα.

Υπάρχουν αντιδράσεις καθώς τα 4,6 μέτρα (3 το άγαλμα και 1,6 η βάση του) διακόπτει την προοπτική του ιστορικού άξονα της πόλης προς τη θάλασσα έτσι όπως είχε σχεδιαστεί από τον Ερνέστο Εμπράρ μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917.
Για τον Δήμαρχο πάντως το θέμα θεωρείται λήξαν. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος είναι υπέρμαχος της τοποθέτησης του αγάλματος στην Αριστοτέλους και είναι μάλιστα μέλος του τοπικού συμβουλίου νεώτερων μνημείων που ενέκρινε την πρόταση για την τοποθέτηση του αγάλματος στην Αριστοτέλους και όχι στη Νέα Παραλία ή το νέο Δημαρχείο όπως πρότεινε η τοπική εφορία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε