Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Θηλιά στο λαιμό! – Με το επίδομα πετρελαίου αφήνουν εκτός όσους έχουν φυσικό αέριο;

Θηλιά στο λαιμό! – Με το επίδομα πετρελαίου αφήνουν εκτός όσους έχουν φυσικό αέριο;

– Στο 1,6(!) κλειδώνει η τιμή του πετρελαίου
– Εισοδηματικά και οικογενειακά και ΟΧΙ γεωγραφικά τα κριτήρια
– Θα παγώσουν πολλά σπίτια το φετεινό χειμώνα
– Ερώτημα γιατί καθυστερούν να πάρουν τις τελικές αποφάσεις

Βάφτισαν αλλιώς αυτό που ονομάζουμε επίδομα θέρμανσης και εγένετο επίδομα πετρελαίου. Και αυτό γεννά ερωτήματα. Οσοι έχουν φυσικό αέριο θα μείνουν εκτός; Παρόλα αυτά τελικές αποφάσεις ή ανακοινώσεις δεν είχαμε από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Mega, τα κριτήρια δεν θα είναι γεωγραφικά αλλά εισοδηματικά και οικογενειακά.

Όσο για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης-θέρμανσης, οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εξετάστηκαν τα εναλλακτικά σενάρια χωρίς να ληφθουν οριστικές αποφάσεις.

Σημειώνεται οτι εξετάζεται η εξίσωση του ειδικου φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης να γίνει στο 100% του ειδικού φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης κάτι που θα οδηγήσει σε τιμή 1,6 ευρώ το λίτρο ( με βάση τα σημερινά δεδομένα) για το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και να υπάρξει σύστημα επιστροφής φόρου και όχι επίδομα θέρμανσης για την στήριξη των οικονομικά ευαίσθητων κατηγοριών του πληθυσμού.

Οργισμένη ανακοίνωση των πρατηριούχων

Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς θέρμανση εφέτος η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων- Εμπόρων Καυσίμων, με αφορμή την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης και τις πληροφορίες για τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης και το ύψος στο οποίο αυτό θα διαμορφωθεί.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι ενώ βρισκόμαστε ένα μήνα πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου, μηχανισμός χορήγησης του επιδόματος προκαταβολικά δεν υπάρχει και υποστηρίζει ότι η εξίσωση του ΕΦΚ γίνεται με αποκλειστικά εισπρακτικά κίνητρα, ενώ η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου χρησιμοποιείται ως πρόσχημα.

«Το λαθρεμπόριο και η παράνομη διακίνηση καυσίμων μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά με την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών όγκου καυσίμων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς, όπως επισημαίνουμε στα συναρμόδια υπουργεία εδώ και χρόνια», αναφέρει η ΠΟΠΕΚ και καταλήγει:

«Επειδή τις τελευταίες ημέρες ακούγεται ότι η κυβέρνηση και η Επιτροπή Ανταγωνισμού επανεξετάζουν το θέμα της εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών που είχε παγώσει τους προηγούμενους μήνες, ελπίζουμε αυτή τη φορά να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Για να μη φτάσουμε πάλι στο σημείο σε λίγο καιρό να διαπιστώσουμε την αδυναμία πάταξης για άλλη μία φορά του λαθρεμπορίου ενώ στο μεταξύ οι καταναλωτές θα παγώσουν γιατί δεν θα μπορούν να αγοράσουν καύσιμα, ενώ χιλιάδες βενζινοπώλες θα έχουν μείνει άνεργοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παγωμάρα!Στο 1,6 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης – Οικονομία

 

Αυτή είναι η εικόνα της χρονιάς – Ελλάδα

 

Το πετρέλαιο στο 1,60!!! – Ελλάδα

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε