Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

“Θηλιά στο λαιμό” οι εισπρακτικές εταιρίες για χιλιάδες οφειλέτες

Το φαινόμενο παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ενώ ήδη σε δύο περιπτώσεις εχει επιληφθεί η δικαιοσύνη.

Χιλιάδες οφειλέτες τραπεζών “βομβαρδίζονται” καθημερινά απο τηλεφωνήματα εισπρακτικών εταιριών οι οποίες με αφορμή την οικονομική κρίση, δεν διστάζουν να απειλήσουν και να εκβιάσουν.

Τις περισσότερες φορές οι ώρες των τηλεφωνημάτων είναι ακατάλληλες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάλληλοι εμφανίζονται ως συνεργάτες δικηγορικών γραφείων, προκειμένου να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις, ενώ πολλές φορές απειλούν τους μικροφειλέτες, λέγοντας τους ότι θα εκδοθούν σε βάρος τους διαταγές πληρωμών ή θα ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα, κ.λπ.

Ορισμένες εισπρακτικές εταιρείες στην ουσία “ενοικιάζουν” το ονοματεπώνυμο νέων, κατά κανόνα, δικηγόρων και στη συνέχεια οι υπάλληλοί τους τηλεφωνούν σε μικροφειλέτες ως συνεργάτες των δικηγορικών αυτών γραφείων, επικαλούμενοι το όνομα του δικηγόρου.

Μάλιστα, εάν ο μικροφειλέτης απουσιάζει, οι υπάλληλοι της εισπρακτικής εταιρείας αφήνουν μήνυμα λέγοντας ότι πρέπει επειγόντως να επικοινωνήσει ο οφειλέτης με το δικηγορικό γραφείο.

Αν ο οφειλέτης ζητήσει τον αριθμό μητρώου του δικηγόρου στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών προκειμένου να επαληθεύσει εάν πρόκειται για δικηγόρο “μαϊμού” ή όχι, κανείς από τις εισπρακτικές εταιρείες δεν το δίνει (ούτε κάποιο άλλο στοιχείο του δικηγόρου), παρά απαντούν ότι θα επικοινωνήσει ο δικηγόρος με τον μικροφειλέτη.

Ήδη σε δύο περιπτώσεις έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Στην μία περίπτωση, υπάλληλοι εισπρακτικής εταιρείας απαιτούσαν την καταβολή οφειλών από πολίτες, χρησιμοποιοώντας απειλητικές και εκβιαστικές μεθόδους. Για την υπόθεση αυτή ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη και διεξάγεται κύρια ανάκριση από τον 11ο ανακριτή Αθηνών.

Σε δεύτερη περίπτωση, μεγάλη εισπρακτική εταιρεία υλοποιούσε ενέργειες που μπορούν να διενεργηθούν αποκλειστικά από δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές. Το Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, θεωρώντας ότι είναι παράνομο να καταθέτει αιτήσεις διαταγής πληρωμών, ασφαλιστικών μέτρων κ.λπ. ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε