Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Θρηνεί η Ομογένεια από το θάνατο του Άντριου Άθενς

Θρηνεί η Ομογένεια από το θάνατο του Άντριου Άθενς

Ο γνωστός παράγοντας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Άντριου Άθενς, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, στην πόλη του, στο Σικάγο.

Ο ‘Αντριου ‘Αθενς ταυτίστηκε με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού και έφερε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του ΣΑΕ. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δράσης του στα ομογενειακά δρώμενα συμμετείχε σε αρκετούς φορείς, ξεχωρίζοντας κυρίως για τη δραστηριότητά του στο “ελληνικό λόμπι” στην Ουάσιγκτον, μαζί με τον Έντι Μανάτο, τον Φίλιπ Κρίστοφερ και άλλα στελέχη της Ομογένειας.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με τον Συντονιστή ΣΑΕ ΗΠΑ Θεόδωρο Σπυρόπουλο και το όνειρό του ήταν να παραμείνει ο Ελληνισμός ενωμένος για την στήριξη και την ανόρθωση της Ελλάδας, όπως τόνιζε συχνά. Όλα αυτά τα χρόνια δραστηριοποιήθηκε για την προβολή των ελληνικών ζητημάτων και κυρίως του Κυπριακού, του θέματος της ονομασίας της πΓΔΜ και των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο, καθώς και για τα θρησκευτικά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τιμήθηκε τόσο από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Πατριαρχείο, όσο και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο, αλλά και από αρκετούς αμερικανούς οργανισμούς.

Στο επίσημο βιογραφικό του σημείωμα καταγράφονται τα πιο κάτω:

Ο Ανδρέας Α. ‘Αθενς (Ανδρέας Αθανασούλας, του Αριστείδη) γεννήθηκε το 1922 στο Σικάγο των ΗΠΑ από γονείς Έλληνες μετανάστες. Το πλούσιο σε προσφορά έργο του προς τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία επάξια τον κατατάσσει στις εξέχουσες ηγετικές προσωπικότητες του Ελληνισμού της Διασποράς.

Διατέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) από την ίδρυσή του (1995) μέχρι το Δεκέμβριο του 2006, όταν η 6η Παγκόσμια Συνέλευση τον ανακήρυξε ομόφωνα επίτιμο πρόεδρο.

Ο Ανδρέας ‘Αθενς αποτέλεσε υπόδειγμα ανδρός με όραμα, αφοσίωση και αυτοθυσία, που ήξερε να εμπνέει και να συμπαρασύρει σε αγώνες για τα δίκαια των Ελλήνων. Προσέγγισε κάθε έργο στη ζωή του με απόλυτη αφοσίωση και σκληρή εργασία, πάντα ακούραστος και γεμάτος ζωντάνια, μα πάνω απ’ όλα διακρίνεται για την ακλόνητη πίστη του στα ιδανικά και τους στόχους του. Διακρίθηκε στα πεδία της μάχης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και στην πορεία της ανοικοδόμησης της Ευρώπης. Με το βαθμό του Λοχαγού στον Στρατό Πεζικού των ΗΠΑ έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Μετά τον πόλεμο τιμήθηκε με το Χάλκινο Αστέρα και το παράσημο Επιδοκιμασίας του Αμερικανικού Στρατού, όπως και με Εύφημο Μνεία από την Ουγγρική κυβέρνηση για την συνεισφορά του στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Την επιτυχημένη επιχειρηματική του πορεία ο Ανδρέας ‘Αθενς ξεκίνησε το 1950 με την ίδρυση της Χαλυβουργίας Metron Steel Corporation, μία ιδιαίτερα επιτυχημένη βιομηχανική μονάδα, η οποία και σήμερα αποτελεί σημαντικό κέντρο επεξεργασίας χάλυβα των ΗΠΑ στην περιφέρεια Midwest.

Η ανάμειξη του στα κοινά της Ομογένειας ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Όλες οι σημαντικές πρωτοβουλίες υποστήριξης του Ελληνισμού και τις Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ, και όχι μόνο, έχουν τη δική του σφραγίδα. Άλλοτε ως ιδρυτικό μέλος, άλλοτε ως πρόεδρος οργανώσεων και ιδρυμάτων, ηγήθηκε των προσπαθειών και των επιτυχιών του Ελληνισμού της Διασποράς.

Ο Ανδρέας Άθενς πρωτοστάτησε σε κάθε αγώνα για τα δικαιώματα των Ελλήνων, για δικαιοσύνη και ειρήνη, για την Ελλάδα και την Κύπρο, το Οικουμενικό Πατριαρχείου και των άλλων Ορθοδόξων Πατριαρχείων, για τους έλληνες που χρίζουν άμεσης βοήθειας, όπως στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην Αλβανία και αλλού. Κατείχε ηγετικές θέσεις σε περισσότερους από 50 ομογενειακούς οργανισμού και εμπορικά επιμελητήρια στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, το Βέλγιο και άλλες χώρες.

Αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ελληνικού Λόμπι στην Ουάσιγκτον, ενώ ιδρύει το Ηνωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο (United Hellenic-American Congress- UHAC), μία οργάνωση με σημαντικά επιτεύγματα και παρουσία, της οποίας προέδρευσε μέχρι το θάνατό του. Στην προσπάθεια αυτή εργάσθηκε μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων με έδρα την Ουάσιγκτον, της οποίας ήταν και συνιδρυτής.

Επίσης ήταν επίτιμος πρόεδρος της οργάνωσης «Ηγεσία των 100» (Leadership 100), της οποίας ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του ΔΣ (1986 – 1996), και συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Διεθνής Ορθόδοξης Χριστιανικής Φιλανθρωπικής Οργάνωσης (ΙΟСС). Επί δύο δεκαετίες (1974-995) διατέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Β και Ν Αμερικής. Είναι επίσης συνιδρυτής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Hellenic-American Chamber of Commerce), του οποίου έχει διατελέσει και πρόεδρος (1991-1997).

Οι υπηρεσίες του Ανδρέα ‘Αθενς έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως. Έχει λάβει περισσότερα από 42 βραβεία, μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, Ορθόδοξα Πατριαρχεία, Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς και παραγωγικούς φορείς σε κάθε ήπειρο. Μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί από την Ελληνική Πολιτεία με το Χρυσό Σταυρό της Τάξης του Φοίνικα (1977), με το βραβείο Ellis Island (1977), με τον Μέγα Σταυρό της Τάξης της Τιμής της Κυπριακής Δημοκρατίας (1997), με το Τιμητικό Μετάλλιο του Αμερικανικού Κογκρέσου (1993), με το ανώτατο μετάλλιο της Δημοκρατίας της Γεωργίας (2001), με το μετάλλιο του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Ουκρανίας (2003) κ.α. Επίσης το 1979 αναγορεύτηκε σε Ιππότης της Τάξης του Θρόνου του Βελγίου.

Ο Ανδρέας ‘Αθενς ήταν ‘Αρχων της Μεγάλης Εκκλησίας του Χριστού, τιμητικός τίτλος που αποδίδεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε άτομα για την προσφορά τους και την αφοσίωση τους στην εκκλησία, ενώ έχει τιμηθεί και από άλλα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Εκκλησίες για τις άοκνες προσπάθειες τους για την προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων: Ταξίαρχος των Ιπποτών του Πανάγιου Τάφου, βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας», Χρυσός Σταυρός της Θεολογικής Σχολής του Τίμιου Σταυρού που του απονεμήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο κ.α.

Το Μάιο του 1979 του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο του Αγίου Βαρνάβα της Εκκλησίας της Κύπρου σε αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του προς τον λαό της μεγαλονήσου.

Από το 1995 με την ίδρυση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ο ‘Αθενς αγωνίστηκε να ενώσει και να ενδυναμώσει τον Ελληνισμό της Διασποράς. Είχε διανύσει τα τελευταία δέκα χρόνια εκατομμύρια μίλια ταξιδεύοντας σε όλες τις ηπείρους. Έργο ζωής και ανιδιοτελής προσφοράς αποτελεί το Hellenicare, ένα Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και Φιλανθρωπικής Βοήθειας, που ιδρύθηκε με δική του πρωτοβουλία το 1997. Μέσω του προγράμματος έχουν ιδρυθεί επτά ιατρικά κέντρα σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Γεωργία, Ουκρανία, Αρμενία), αλλά και στην Αλβανία, όπου προσφέρονται δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε ελληνικής και μη καταγωγής πολίτες.

Ο Ανδρέας ‘Αθενς ήταν και ένας εξαίρετος οικογενειάρχης. Γνώρισε τη σύζυγο του Λουίζ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την οποία απέκτησε ένα γιο και μία κόρη, όπως και τέσσερα εγγόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ομογένεια στέλνει βοήθεια σε άπορους Έλληνες

Με αλλαγές και την ομογένεια στο… πλευρό της

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε