Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τα γερμανόπουλα αποχαιρέτισαν με δάκρυα στα μάτια τα ελληνόπουλα

Τα γερμανόπουλα αποχαιρέτισαν με δάκρυα στα μάτια τα ελληνόπουλα

Με χαμόγελα, έντονα συναισθήματα, εμπειρίες και κυρίως νέες, δυνατές φιλίες, ολοκληρώθηκαν οι πρώτες δύο εβδομάδες του προγράμματος ανταλλαγής φιλοξενίας μαθητών, που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Διεθνών Θερινών Παιδικών Κατασκηνώσεων (CISV Ελλάδας).

Έξι μαθητές 12-13 ετών από τη Γερμανία φιλοξενήθηκαν από την 1η Ιουλίου και για δεκαπέντε ημέρες στα σπίτια Ελλήνων μαθητών, οι οποίοι σήμερα, βρίσκονται ήδη στο Αμβούργο, όπου με τη σειρά τους, θα φιλοξενηθούν για δύο εβδομάδες από τις οικογένειες των νέων φίλων τους. Σε όλο αυτό το διάστημα, τα παιδιά συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και τουριστικές επισκέψεις και με τις ενθουσιώδεις περιγραφές τους στο ΑΜΠΕ δεν αφήνουν περιθώριο για την ύπαρξη οποιασδήποτε «σκιάς» στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

«Είναι μια τρομερή εμπειρία, δεν μπορώ να την περιγράψω, δεν πίστευα ότι είχε τόση χαρά» λέει η 13χρονη Δωράνθη που φιλοξένησε τη συνομήλικη της Άννα από το Αμβούργο. Επισκέφθηκαν μαζί το Σούνιο, την Ακρόπολη, την Πλάκα. Η Άννα δεν ήξερε πολλά πράγματα για την Ελλάδα και η Δωράνθη τονίζει πως ένιωθε πολύ περήφανη όταν παρουσίαζε τη χώρα της στη νέα της φίλη. «Οι Έλληνες πιστεύουν ότι οι Γερμανοί δεν τους συμπαθούν και οι Γερμανοί πιστεύουν ότι δεν τους συμπαθούν οι Έλληνες. Όμως, αυτό δεν ισχύει. Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι» συνεχίζει η Δωράνθη και περιγράφει πως η 13χρονη Γερμανίδα λάτρεψε τη θάλασσα, τον ήλιο, το σουβλάκι και τη χωριάτικη σαλάτα.

Σε ανάλογα προγράμματα έχουν λάβει μέρος τα τελευταία οκτώ χρόνια και τα μεγαλύτερα αδέρφια της Δωράνθης και όπως λέει η ίδια, οι φιλίες που έχουν δημιουργηθεί, είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

«Απέκτησα μια νέα φίλη» λέει στο ΑΜΠΕ και η 13χρονη Ιώ που συμμετέχει φέτος, για πρώτη φορά σε αυτό το πρόγραμμα και φιλοξένησε τη συνομήλική της Καρλότα από το Αμβούργο στο σπίτι της, στην Αττική. Αναφέρεται στις βόλτες τους στην Ακρόπολη, το Σούνιο, το Μοναστηράκι και στην εξομολόγηση της νέας φίλης της ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα μαγική», ότι της άρεσε πολύ η θάλασσα και ότι θα ήθελε πολύ να ξαναέρθει.

Το CISV (Children’s International Summer Villages) είναι ένας διεθνής, μη κυβερνητικός οργανισμός εθελοντικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1951 και προωθεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο «με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της παγκόσμιας φιλίας και του πολιτισμού». Το Ελληνικό σωματείο (CISV Ελλάδας) ιδρύθηκε το 1983 και με τη συμμετοχή του στα εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγής φιλοξενίας και τις διεθνείς κατασκηνώσεις του CISV International, δίνεται η δυνατότητα σε Ελληνόπουλα να μαθαίνουν να συνυπάρχουν με παιδιά από χώρες διαφορετικών πολιτισμικών και θρησκευτικών παραδόσεων, να γνωρίζουν τα ήθη και τα έθιμά τους, τον τρόπο ζωής τους, να ανταλλάσσουν απόψεις.

«Έχοντας εμπειρία 9 χρόνων, λόγω της συμμετοχής των παιδιών μου στα προγράμματα της οργάνωσης αυτής, διαπιστώνω ότι τους προσφέρει ανεκτίμητες εμπειρίες και γνώσεις για πολιτισμούς, τρόπους ζωής, συμφιλίωση, αξιοποίηση της διαφοράς προς το κοινό συμφέρον και καλλιέργεια ηγετικών δυνατοτήτων. Όλα με την ελπίδα ότι κάποτε μπορεί να βρεθούν σε θέσεις τέτοιες που, αν τους τεθεί το ερώτημα “κάνουμε πόλεμο ή λύνουμε τις διαφορές μας με ειρηνικό τρόπο;”, να είναι σε θέση να δώσουν την απάντηση που θέλει κάθε άνθρωπος» λέει στο ΑΜΠΕ από το διοικητικό συμβούλιο του CISV Ελλάδας, η δημοσιογράφος Ευγενία Κατούφα. Η ίδια προσθέτει ότι τα παιδιά ωφελούνται επίσης από την εξάσκηση των αγγλικών, κάτι που υπογράμμισαν και οι δύο μαθήτριες που μίλησαν στο ΑΜΠΕ.

«Μια άλλη σημαντική παράμετρος του προγράμματος αυτού, είναι ότι τα Ελληνόπουλα και τα παιδιά από το εξωτερικό γίνονται οι καλοί πρεσβευτές της πατρίδας μας. Φέτος, για παράδειγμα, φιλοξενήσαμε παιδιά από τη Γερμανία. Ξεκίνησαν με χίλιους φόβους για το πώς θα τους φερθούν οι Έλληνες. Και φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με δάκρυα στα μάτια, γιατί αποχωρίστηκαν τους φίλους τους Έλληνες. Συμπέρασμα: Οι κυβερνήσεις μας χωρίζουν, τα παιδιά μας ενώνουν» σημειώνει η κ. Κατούφα.

Το κυρίαρχο θέμα του CISV για το 2012, πάνω στο οποίο βασίζονται οι δραστηριότητες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι η «Αειφόρος Ανάπτυξη», η καλύτερη αξιοποίηση όλων των πόρων που έχει μια κοινωνία, ώστε να μπορεί συνεχώς να αναπτύσσεται.

Το CISV International συνεργάζεται με πολλούς φορείς και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο και έχει παραρτήματα σε 70 χώρες, η λειτουργία των οποίων βασίζεται στον εθελοντισμό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε