Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Τα ξένα ΜΜΕ για τον ανασχηματισμο

Στην παραμονή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνονται τα περισσότερα ξένα Μέσα Ενημέρωσης στις αναφορές τους στον ανασχηματισμό που έγινε τα ξημερώματα.

Δεν πέρασε απαρατήρητος ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διατήρησε τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στη θέση του στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στην πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
 
Το BBC αναφέρει ότι οι αλλαγές έχουν στόχο να τονώσουν την οικονομική και κοινωνική πολιτική, καθώς και να «κατευνάσουν τους ψηφοφόρους που έχουν θυμώσει εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας».
 
Τονίζεται επίσης ότι αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Υγείας και Εργασίας και ότι επανήλθαν μέλη προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει τη στήριξη παραδοσιακών υποστηρικτών του ΠΑΣΟΚ, που δεν απομακρύνθηκαν λόγω των μέτρων λιτότητας.
 
Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι αλλαγές δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις περικοπές στα έξοδα και την αύξηση στους φόρους, που απαιτούνται από την τρόικα.
 
Το Reuters επισημαίνει ότι ο ανασχηματισμός δεν φέρει αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αφού ο κ. Παπακωνσταντίνου παραμένει στη θέση του, αλλά αναμένεται να δώσει ώθηση σε πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικές πολιτικές, τομείς στους οποίους δεν παρατηρείται πρόοδος, θυμώνοντας τους ψηφοφόρους, οι οποίοι υφίστανται σκληρή λιτότητα.
 
Αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναζητεί την κοινωνική ειρήνη , αλλά οι πολίτες που γύρισαν από τις διακοπές τους θα έχουν μπροστά τους έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, καθώς η ανεργία αυξάνεται και ο πληθωρισμός ανεβαίνει.
 
Η Wall Street Journal αναφέρεται και αυτή στην παραμονή του Γ.Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι παρά τα αυστηρά μέτρα που έχει επιβάλει, διατηρεί τη δημοτικότητά του.
 
Επίσης, επισημαίνει την απομάκρυνση της Λούκας Κατσέλη από το υπουργείο Οικονομίας και την αντικατάστασή της από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο χαρακτηρίζει «αποτελεσματικό». Για την κ. Κατσέλη αναφέρει ότι υποβαθμίστηκε στο υπουργείο Εργασίας.
 
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι το κυβερνητικό έργο ενισχύεται με την προσθήκη αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών. Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο μετρά 48 μέλη, από τα οποία οι 17 είναι υπουργοί. Το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο είχε 36 μέλη.
 
Επίσης, αναφέρει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εμπιστεύθηκε στο «δεξί του χέρι», τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη την ευθύνη των επενδύσεων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε