Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Τα μεγάλα γεγονότα του 2009

Πυρκαγιές, τρομοκρατικά χτυπήματα, κινηματογραφικές αποδράσεις και επεισόδια σημάδεψαν την χρονιά στην Ελλάδα.  

Το 2009 αφήνει πίσω του τρομοκρατικές επιθέσεις, απαγωγές, αποδράσεις, εκλογές και μεγάλες πυρκαγιές που για δεύτερη χρονιά έκαναν στάχτη εκατοντάδες στρέμματα δάσους στην Ελλάδα.

Ιανουάριος

Στα Εξάρχεια τρομοκράτες πυροβολούν με καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ και τραυματίζουν σοβαρά τον έναν. Την ευθύνη της επίθεσης αναλαμβάνει με προκήρυξη του ο “Επαναστατικός Αγώνας”, ενώ συνεχίζονται τα επεισόδια για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο του 2008.

Άγνωστοι απαγάγουν τον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο έξω από το σπίτι του στο Καβούρι. Η οικογένεια του δίνει τα λύτρα στους απαγωγείς  και ο εφοπλιστής αφήνεται ελεύθερος σε παγκάκι κοντά στο Χαϊδάρι.

Οι αγρότες κλείνουν δρόμους στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόνησσο και αρχίζουν συνομιλίες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη που ανακοίνώνει πακέτο στήριξης 500 εκατ. ευρώ.

Φεβρουάριος

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας μαζί με τον Αλκέτ Ριζάι επαναλαμβάνουν την κινηματογραφική τους απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου. Ο Ριζάι συλαμβάνεται λίγους μήνες αργότερα με την σύντροφο του Σούλα, ενώ ο Παλαιοκώστας παραμένει ασύληπτος.

Οι αγρότες της Κρήτης κατεβάζουν τα τρακτέρ στο λιμάνι του Πειραιά και ακολουθούν επεισόδια με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ φτάνει στο λιμάνι και φεύγει εξαιτίας των δακρυγόνων.

Ιούνιος

Στα Πατήσια τρομοκράτες δολοφονούν τον υπαρχιφύλακα της αστυνομίας που είχε αναλάβει την προστασία μάρτυρα στη δίκη του ΕΛΑ. Με προκήρυξη της η οργάνωση “Σέχτα Επαναστατών” αναλαμβάνει την ευθύνη.

Κρίση στον χώρο των ΜΜΕ και αναταράξεις με την απόφαση του ζεύγους Αγγελόπουλου να βάλει “λουκέτο” στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” και τον ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5.

Στήνονται κάλπες για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Το ΠαΣοΚ παίρνει το 36,7% των ψήφων και η ΝΔ το 32,3%, ενώ μεγάλη είναι και η αποχή.

Αύγουστος

Ξεκινούν καταστροφικές πυρκαγιές για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα. Αυτή την φορά γίνονται στάχτη εκατοντάδες στρέμματα δάσους στην βορειοανατολική Αττική. Εκατοντάδες άνθρωποι με κουβάδες και λάστιχα προσπαθούν να γλιτώσουν τα σπίτια τους από την φωτιά και ο καπνός σκεπάζει ολόκληρη την Αθήνα.

Σεπτέμβριος

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών με αιτιολογία την κακή κατάσταση της οικονομίας και την άρνηση του ΠαΣοΚ να συνεργαστεί στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Οκτώβριος

Ολοκληρώνονται οι βουλευτικές εκλογές και το ΠαΣοΚ επανέρχεται στην κυβέρνηση με διαφορά σχεδόν 10 μονάδων από την ΝΔ. Το ΠαΣοΚ εκλέγεται με 43,9% των ψήφων ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει το 33,48%.

Τρομοκράτες πυροβολούν και τραυματίζουν έξι αστυνομικούς στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει ο “Επαναστατικός Αγώνας” με προκήρυξη του στο “Ποντίκι”.

Δεκέμβριος 

Μνημόσυνο στη μνήμη του 15χρονου μαθητή που έπεσε νεκρός από τα πυρά ειδικών φρουρών στα Εξάρχεια. Μεγάλα συλλαλητήρια και εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας τραυματίζεται ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας που υποβάλει την παραίτηση του λίγες μέρες αργότερα. Στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης γίνονται εκατοντάδες συλλήψεις και προσαγωγές. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε