Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Τα πρώτα 400.000.000 στην αγορά

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ένα κομμάτι από την πίτα του ΕΣΠΑ θα μοιράσει σήμερα σε…

ιδιώτες και επιχειρήσεις το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που ενεργοποιεί 4 προγράμματα κοινοτικών ενισχύσεων.

 

Με το πρόγραμμα “Πράσινες υποδομές” θα διατεθούν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για την αλλαγή δομικών στοιχείων των παλαιών κατοικιών και πολυκατοικιών της Αθήνας με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. Θα επιδοτείται η αλλαγή κουφωμάτων, η εκ των υστέρων τοποθέτηση μόνωσης και γενικά οι αλλαγές στα υλικά που μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια.

 

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της μεταποίησης με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Με βάση την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων παλιότερου προγράμματος αποφασίστηκε η στόχευση του δεύτερου κύκλου να είναι στη μεταποίηση και μάλιστα στις επιχειρήσεις μέχρι και 10 άτομα.

 

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά την «ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, υπόδησης, δέρματος». Σύμφωνα με πληροφορίες θα χρηματοδοτεί επιχειρηματικά σχέδια προσαρμογής των επιχειρήσεων αυτών στο νέο περιβάλλον με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και τη στήριξη της παρουσίας τους στις ξένες αγορές. Στο πρόγραμμα αναμένεται να διατεθούν περίπου 50 -80 εκατ. ευρώ.

 

Το τέταρτο πρόγραμμα αφορά την «πράσινη δραστηριότητα». Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα θα ενισχύει επενδύσεις που θα κάνουν τις εταιρείες πιο «φιλικές προς το περιβάλλον και μέσω αυτών θα δοθούν επιδοτήσεις συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στις δαπάνες που θα επιδοτούνται θα είναι η επέκταση της χρήσης ΑΠΕ για την θέρμανση και ψύξη των επιχειρήσεων εγκαταστάσεις για ανακύκλωση απορριμμάτων και νερού και γενικότερα φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

 

Σύμφωνα με συνεργάτες της υπουργού Οικονομίας επιταχύνεται το «ξεπάγωμα» μεγάλων ιδιωτικών επενδυτικών προγραμμάτων συνολικής αξίας 20 δισ. ευρώ με τη συνεννόηση όλων των συναρμόδιων υπουργείων.

 

Επιπλέον μέσα στον Μάιο θα εξοφληθούν όλες οι οφειλές του Δημοσίου σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, ήταν της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 350 εκατ. έχουν ήδη καταβληθεί. Μέσα στο β’ εξάμηνο του 2010 θα χρηματοδοτηθούν όλα τα επενδυτικά προγράμματα που θα αξιολογηθούν θετικά (έχουν κατατεθεί 3.500), αξιολόγηση η οποία θα ολοκληρωθεί τον Μάιο. Τον ίδιο μήνα θα ψηφιστεί και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα στοχεύει στις εξαγωγές, στην καινοτομία και στην πράσινη ανάπτυξη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε