Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για το θαλάσσιο τουρισμό

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνεται την πλήρη άρση του καμποτάζ για τα κρουαζιερόπλοια, και το οποίο εγκρίθηκε απο το υπουργικό συμβούλιο.

Με την πλήρη άρση του καμποτάζ δίνεται πλέον η δυνατότητα σε πλοία με κοινοτική σημαία αλλά και τρίτων χωρών να πραγματοποιούν περιηγητικά ταξίδια σε ελληνικά νησιά με αφετηρία ελληνικά ή και ξένα λιμάνια.

Επίσης οι Έλληνες ναυτικοί που μπορεί να απασχολούνται σε κρουαζιερόπλοια με κοινοτική σημαία ή τρίτων χωρών θα εργάζονται με βάση τη κείμενη ελληνική νομοθεσία ενώ οι εταιρείες που θα απασχολήσουν Έλληνες ναυτικούς θα απολαμβάνουν μια σειρά προνομίων, με κατάθεση στο ΝΑΤ των προβλεπόμενων δικαιολογητικών.

Οι αλλοδαποί ναυτικοί που θα απασχολούνται σε αυτά τα κρουαζιερόπλοια δεν θα βαρύνονται με εισφορές στο ΝΑΤ ή σε οποιοδήποτε άλλο ελληνικό ασφαλιστικό ταμείο.

Ένα άλλο βασικό σημείο του νομοσχεδίου είναι το θέμα του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, η εποπτεία του οποίου θα ασκείται πλέον από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ωστόσο θα διατηρεί τον αυτόνομο χαρακτήρα του.

Στο νομοσχέδιο ορίζονται επίσης οι όροι για τις «συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας» στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ δημιουργείται Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πρόληψης και Χειρισμού Κρίσεων Ναυτιλίας που υπάγεται απευθείας στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Επίσης συστήνεται Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής ως όργανο διαβούλευσης για θέματα που αφορούν το σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την εναρμόνιση της νησιωτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και στη λήψη εξειδικευμένων μέτρων νησιωτικής πολιτικής.

Τέλος καταργείται η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ» με έδρα τον Πειραιά.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη βουλή και όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ‘Αδωνις Γεωργιάδης, έχει ενταχθεί στο μεγάλο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο “Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων”, προκειμένου να προωθηθεί γρήγορα, καθώς αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση λόγω κοινοβουλευτικού φόρτου.

Διαβάστε
Άρση του καμποτάζ και άνοιγμα επιχείρησης με κεφάλαιο ένα ευρώ αποφάσισε το Υπουργικό!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε