Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Τα υψηλά ενοίκια φέρνουν λουκέτα καταστημάτων και απολύσεις

Τα υψηλά ενοίκια φέρνουν λουκέτα καταστημάτων και απολύσεις

Το οδοιπορικό του NewsIt στον Πειραιά καταδεικνύει μία εικόνα παρακμής και οικονομικού όλεθρου για τους εμπόρους.

Βρισκόμαστε στην οδό Παλαμηδίου στην Αγία Σοφία έναν πεζοδρόμο που κάποτε ήταν η εμπορική καρδιά της πόλης, όμως η σημερινή εικόνα έχει ως έξης: μαγαζιά εγκατελελειμμένα, ξενοίκιαστα για πάνω από δύο χρόνια τα περισσότερα. 

Τα καταστήματα που έκλεισαν πολλά και διάφορα, δώρα, λευκά είδη, εσωρούχων, μανάβικα ακόμα και γνωστή αλυσίδα πολυεθνικής εταιρίας αθλητικών ειδών, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν στα τεράστια ενοίκια όπου ζητούσαν οι ιδιοκτήτες.

Στο ρεπορτάζ του NewsΙt καταγράψαμε εικόνες δεκάδων άδειων επαγγελματικών χώρων σε όλη την περιοχή του Πειραιά. Συνομιλήσαμε με μαγαζάτορες που μας εξηγούν την κατάσταση που επικρατεί στις μισθώσεις επαγγελματικών χώρων. 

Η οικογένεια Φιλίππου διατηρεί κατάστημα υαλικών και δώρων 33 χρόνια και μας λένε την δική τους ιστορία. “Πρόσφατα μετακομίσαμε σε αυτό εδώ το κατάστημα από τον απέναντι δρόμο οπού βρισκόταν το παλιό μας για να επιβιώσουμε αφού στο προηγούμενο πληρώναμε 1500 ευρώ για 100 τετραγωνικά και αμέσως με αυτή την κίνηση μας εξοικονομήσαμε 900 ευρώ μηνιαίως καθώς εδώ πληρώνουμε 600 ευρω! 

Ο τζίρος τους έπεσε 20% μέσα σε ένα χρόνο και έπρεπε να μειώσουν τα έξοδα για αυτό λοιπόν αφου δεν κατάφεραν να έχουν μια επιτυχή διαπραγμάτευση με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη ώστε να μειώσουν το ενοίκιο, για αυτό λοιπόν αποφάσισαν την μετακόμιση τους. 

Δέκα μέτρα πιο κάτω η Κ. Λίτσα ιδιοκτήτρια καταστήματος λευκών ειδών πληρώνει για 45 τετραγωνικά 680 ευρώ και μας λέει χαρακτηριστικά πως “το ταμείο είναι άδειο και ευτυχώς που ο νοικάρης μου δεν έκανε φέτος την νόμιμη αύξηση και μάλιστα μου μείωσε το ενοίκιο 50 ευρώ, αλλιώς θα πηγαίναμε για φούντο”. 

Τα διπλανά της καταστήματα άδεια για περίπου 3 χρόνια και συνεχίζει λέγοντας “ευτυχώς που ο Κορυδαλλός δεν χωράει πολλούς”. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν δεν την έκανε ο ιδιοκτήτης μείωση του ενοικίου, σε δυο μήνες θα έκλεινε το μικρό μαγαζάκι της.

Παρόμοια εικόνα και στο κέντρο της Αθήνας

Τραγική η εικόνα στους κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας με τα κατστήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Παράλληλα όμως, όπως λένε οι καταστηματάρχες, οι τιμές των ενοικίων δεν έχουν πέσει με αποτέλεσμα να μην βρίσκονται υποψήφιοι ενοικιαστές.Το Newsit βρέθηκε στο κέντρο της πρωτευούσας και η εικόνα που καταγράφει είναι σοκαριστική. 

Στην οδό Πατησίων τον τελευταίο χρόνο έχουν κλείσει εκατοντάδες επιχειρήσεις αλλά οι ελεύθεροι χώροι δεν έχουν ακόμα ενοικιαστεί λογω των υψηλών τιμών. 

Οδός Πατησίων

”Είναι απαράδεκτο οι ιδιοκτήτες να μην ρίχνουν έστω και λιγο τα ενοίκια με τέτοια κρίση” λέει στο Newsit ο Ηλίας Ζιάκας, που το κατάστημά του βρίσκεται δίπλα σε ξενοίκιαστους χώρους.” Εδω και δύο χρόνια δεν έχει βρεθεί κανένας να τα νοικιάζει λόγω της τιμής. Για 70 τετραγωνικά ζητάει 2000 ευρώ” τονίζει χαρακτηριστικά. 

Λίγο πιο κάτω, ο κ. Νίκος Γκόγκας,ιδιοκτήτης καταστήματος εξηγεί στο Newsit πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι με τα υψηλά ενοίκια, θα ερημώσει τελείως το κέντρο. Ο ίδιος διατηρεί ακόμα επιχείρηση δίπλα σε ξενοίκιαστο χώρο. 

Την ίδια κατάσταση συναντάει ο φακός του Newsit στην οδό Αχαρνών, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου αλλά και στην οδό Ερμού. 

Από την μία πλευρά εξοργισμένοι καταστηματάρχες που ενώ τα έσοδά τους μειώνονται ,το ενοίκιο παραμένει σταθερό, και από την άλλη τους ιδιοκτήτες να παραμένουν αμετακίνητοι στις τιμές .

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε