Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

“Ταινία” του Τζέιμς Μποντ έγινε η Κύπρος!

“Ταινία” του Τζέιμς Μποντ έγινε η Κύπρος!
Πληροφορίες θέλουν τον ρώσο κατάσκοπο να κρατείται στην αμερικανική πρεσβεία και να ανακρίνεται.
 

Ταινία κατασκοπίας, με καλοδουλεμένο σενάριο, γυρίζεται τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, με πρωταγωνιστές, όμως, πραγματικά πρόσωπα και συγκεκριμένα, τον 54χρονο Ελληνοκαναδό, Μέτσος Κρίστοφερ Ρόμπερτ.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι όλη η καλή δουλειά που έγινε από την αστυνομία με την άμεση σύλληψη του φερόμενου κατασκόπου που δούλευε εξ ονόματος των Ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και κατά Αμερικανικών συμφερόντων, χάλασε εξαιτίας μίας απόφασης του επαρχιακού δικαστηρίου Λάρνακας.
 
Όπως είπε μάλιστα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά, Λανθασμένη χαρακτήρισε την απόφαση του Δικαστηρίου για τον Καναδό υπήκοο, ύποπτο για κατασκοπεία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά.
Ο κ. Λουκά αποκάλυψε ότι αμέσως μετά την απόφαση του Δικαστηρίου για απελευθέρωση του Καναδού με περιοριστικούς όρους, ο ίδιος μίλησε με το Γενικό Εισαγγελέα και υπήρχε η πρόθεση για υποβολή έφεσης αλλά δεν πρόλαβαν.
 
” Ίσως δεν έλαβε ένα σοβαρό πράγμα υπόψη. Ότι πρόκειται για κατάσκοπο.”, ανέφερε ο κ. Κατσουνωτός. ” Φαίνεται ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν απο το δικαστήριο δεν απέδωσαν καρπούς.”
 
Πάντως ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, σε διάσκεψη τύπου, ενώπιον τοπικών και ξένων μέσων μαζικής επικοινωνίας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο φερόμενος κατάσκοπος να κυκλοφορεί ανάμεσά μας : “Δεν έχουμε σαφείς ενδείξεις κατά πόσο έχει εγκαταλείψει το έδαφος της Δημοκρατίας και αν έχει διαφύγει μέσω των κατεχομένων,”, σημείωσε ο κ. Κατσουνωτός.
 
Ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο από την πλευρά του, επανέλαβε για άλλη μια φορά τη θέση της κυβέρνησή του : «Κατά την άποψή μας δεν διέπραξαν οποιοδήποτε αδίκημα που να αφορά παραβίαση των κανονισμών για τη μετανάστευση ή οτιδήποτε άλλο και αναμένουμε μια απάντηση από την αμερικανική πλευρά πάνω στο όλο θέμα, ώστε να μπορέσουμε να την αξιολογήσουμε και να διατυπώσουμε τη θέση μας».
 
Στο μεταξύ η Αστυνομία έκανε φύλλο και φτερό το διαμέρισμα του Μέτσος, όπου εντοπίστηκαν τεκμήρια. Στα χέρια της αστυνομίας, βρίσκονται ακόμα, ένας Η/Υ και και αριθμός USB. Τα τεκμήρια, ένα ζευγάρι παντόφλες και άλλα, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της εγκληματολογικής.
 
Στο μεταξύ, αστυνομική πηγή αναφέρει ότι αναζητείται 28χρονη, η οποία συνόδευε τον κατάσκοπο κατά την έξοδό του από το δικαστήριο.
 
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στις αναφορές τους οι αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν καταγράφουν παρακολουθήσεις και έντονη κινητικότητα γύρω από τον Μέτσος.
 
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι διαπίστωσαν να παρακολουθείται τόσο από τις Αμερικανικές όσο και από τις Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
 
Είναι αυτές οι πληροφορίες που επιτρέπουν και την δημιουργία δύο διαφορετικών σεναρίων, πέραν αυτού που θεωρεί πιο πιθανό η Αστυνομία, ότι δηλαδή ο ύποπτος για κατασκοπεία βρίσκεται στα κατεχόμενα.
 
Τα αντικρουόμενα σενάρια λοιπόν αναφέρουν ότι βρίσκεται στα χέρια είτε των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και άρα στην Αμερικανική Πρεσβεία όπου ανακρίνεται είτε στα χέρια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών δηλαδή στην απέναντι πρεσβεία.
 
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα, ο ύποπτος, βρίσκεται στην αμερικάνικη πρεσβεία, και ίσως μετά την ανάκριση να δοθεί στις κυπριακές αρχές για να εκδοθεί στις ΗΠΑ.
 
Το θέμα, συζητήθηκε χθες κατά τη συνάντησή του Προέδρου Χριστόφια με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο οποίος φέρεται να άκουσε με κατανόηση το πρόεδρο.
Ελεύθερη μια γυναίκα κατάσκοπος
 
Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε σήμερα να αφεθεί ελεύθερη υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους η δημοσιογράφος Βίκι Πελάες, η οποία είναι μία από τους 10 υπόπτους που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ για τη διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας.
 
Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης τρεις άλλοι που διώκονται στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής να παραμείνουν υπό κράτηση.
 
Η Πελάες αναμένεται να αφεθεί ελεύθερη υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους, δήλωσε ο δικαστής Ρόναλντ Έλις.
 
Η εγγύηση που θα καταβληθεί για την Πελάες ορίστηκε στα 250.000 δολάρια, εκ των οποίων τα 10.000 θα καταβληθούν σε ρευστό. Η ύποπτη θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι και θα τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό, προσέθεσε.
 
“Δεν δίνει την εντύπωση ενός επαγγελματία πράκτορα”, σημείωσε ο δικαστής, αιτιολογώντας την απόφαση του δικαστηρίου. “Η ταυτότητά της είναι αληθινή και προτίθεται να παραμείνει στη χώρα”, προσέθεσε.
 
Το δικαστήριο αποφάσισε εξάλλου δύο άλλοι ύποπτοι να παραμείνουν υπό κράτηση. Πρόκειται για τους Ρίτσαρντ και Σίνθια Μέρφι, οι οποίοι συνελήφθησαν την Κυριακή στο Νιού Τζέρσι, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. “Όσον αφορά τους Μέρφι, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν γνωρίζει ποιοί είναι”, δήλωσε ο Ρόναλντ Έλις.
 
“Οι αποδείξεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση (γι’αυτούς) είναι ισχυρές”, υπογράμμισε.
 
Όσον αφορά τον τέταρτο ύποπτο, η υπόθεση του οποίου εξετάζεται από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης, τον Χουάν Λαζάρο, το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει τη λήψη απόφασης.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε