Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τελεσίγραφο Παπαδήμου στους κοινωνικούς εταίρους – Βρείτε τα γιατί αλλιώς θα τα περάσω όλα μόνος μου

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Αν ο διάλογος αποτύχει. Αν εργαζόμενοι και εργοδότες δεν καταφέρουν μέχρι το τέλος του μήνα να τα βρουν για τους μισθους, τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα αναγκαστεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Αυτό ήταν ξεκάθαρο και μετά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους δημοσιογράφους.

Προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι να επιτευχθεί συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στα κατώτατα όρια μισθών, στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού και στην κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων. Όλα δηλαδή θα θέματα που η μια πλευρά κάνει ότι δεν βλέπει και η άλλη αρνείται να αγγίξει.

Η προθεσμία που φαίνεται να δίνει ατύπως η κυβέρνηση είναι μέχρι τις 31/01.

Αν όμως τελικά φτάσουμε στην 01/02 και συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, τότε ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμενος να κάνει πράξη την απειλή που κυκλοφορεί ως σενάριο από το βράδυ της Τρίτης.

Θα πάρει επάνω του δηλαδή και το κόστος μιας τέτοιας απόφασης αλλά και τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Τα σενάρια
:

– Είτε κόβεται για τρία χρόνια ως το 2013 ο 13ος και ο 14ος μισθός και άραγε τι διασφαλίσεις θα υπάρξουν, είτε πάμε σε πλαφόν για την καταβολή.

– Το ένα πλαφόν θα είναι αλά Δημόσιο. Δηλαδή άσχετα από τις αποδοχές το δώρο των Χριστουγέννων θα καθοριστεί στα 500 ευρώ και αυτό του Πάσχα αλλά και το επίδομα αδείας το καλοκαίρι στα 250 ευρώ.

– Το τρίτο σενάριο λέει ότι το δώρο θα καταβάλλεται με βάση τον κατώτατο μισθό και όχι τον μισθό που λαμβάνει ο υπάλληλος. Δηλαδή τα Χριστούγεννα οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν ένα μισθό ίσο με τον κατώτατο που προβλέπει η ΣΣΕ του κλάδου τους και Πάσχα και καλοκαίρι το 50% αυτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτοί είναι οι βασικοί μισθοί στις χώρες της Ευρώπης – Σε ποια θέση βρίσκεται για… την ώρα η Ελλάδα!

Βόμβα Παπαδήμου: “‘Οταν έχεις περιστολή δαπανών στο Δημόσιο μπορεί να μειωθούν και θέσεις εργασίας”

Μπάχαλο με την εφεδρεία – Το υπ. Οικονομικών στέλνει νέα εγκύκλιο την ώρα που ο Ρέππας ομολογεί την αποτυχία της

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε