Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

“Τέρμα στο γενικό καθεστώς ασυλίας των βουλευτών”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μόνον για πράξεις που έχουν σχέση με την…

άσκηση της βουλευτικής τους ιδιότητας θα διατηρούν στο εξής την ασυλία τους οι βουλευτές, προβλέπει η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής η οποία θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος στο «Βήμα», “Δεν πρόκειται να χορηγούμε ασυλία για οποιεσδήποτε πράξεις, όπως συχνά συμβαίνει σήμερα”. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη ότι η ασυλία θα διατηρηθεί στους βουλευτές στις περιπτώσεις όπου οι πράξεις τους έχουν να κάνουν με την ακώλυτη άσκηση του βουλευτικού τους λειτουργήματος. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις θα ισχύει και για τους βουλευτές ό,τι ισχύει και για τους υπόλοιπους πολίτες.

 

Στον Κανονισμό της Βουλής προτείνονται κι άλλες αλλαγές, όπως:

* Ολα τα νομοσχέδια θα πρέπει να συνοδεύονται και από εκθέσεις επιπτώσεων στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία, καθώς και από εκθέσεις αξιολόγησης των συμπερασμάτων της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία προηγουμένως είχαν τεθεί.

 

* Δικαίωμα και προφορικής ανάπτυξης της ερώτησής τους επί 15 λεπτά θα δίνεται στους ερωτώντες στην Ωρα του Πρωθυπουργού.

 

* Εκσυγχρονίζεται ο θεσμός του «πόθεν έσχες», ώστε οι ελεγχόμενοι να μην είναι ταυτόχρονα και ελέγχοντες. Εξετάζεται η περίπτωση, αν συναινέσουν όλα τα κόμματα, να αναρτάται στο Διαδίκτυο το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε